Задават се влакове с по-скъпи билети

Ново поскъпване на билетите обсъжда ръководството на БДЖ, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. По думите му това е реакция на повишените цени на горивата, срещу които протестират и автомобилните превозвачи. Мутафчиев беше категоричен, че на превозвачите няма да им бъде връщана част от акциза, тъй като в Европа няма такава практика.

Има сериозни проблеми в автомобилния бранш, заяви Петър Мутафчиев, но отказа да ги определи като криза на пазара. Във връзка с днешните протести на превозвачи в София и страната транспортнят министър увери, че се водят разговори и се търси решение за техните искания. Проблемите са свързани изцяло с цените на горивата и са общоевропейски, обясни Мутафчиев.

Той подчерта, че автомобилният транспорт не може да ползва облекчение на акциза според европейското законодателство. Правозвачите настояват още Петър Мутафчиев да обяви криза на пазара, тоест да се спре регистрацията на нови фирми.

Транспортният министър съобщи, че това ще се случи, но след изготвянето на анализи, като според него това ще отнеме няколко месеца.

На 12 юни работната грипа по пробламите на превозвачите ще приключи дейността си, каза още Муктафчиев.Той подчерта, че тогава ще стане ясно какво конкретни мерки ще бъдат приети.

Транспортният министър съобщи още, че заради поскъпването на горивата БДЖ също ще увеличат цените си за превоз. В момента ръководството на компанията обдъжда точно с колко да поскъпнат билетите. Според Петър Мутафчиев поскъпването ще засегне и пътническите и товарните превози.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *