Задава ли се срив на фондовите пазари?

Днес фондовите индекси се покачват в глобален мащаб, въпреки засилващото се напрежение в Украйна и липсата на силна подкрепа от фундаментални новини. Изглежда, че пазарът е достигнал дъно, от което се отблъсква. Но низходящата корекция беше твърде слаба и кратка.

В Ню Йорк S&P 500 падна с по-малко от 5%, след ръст с 22% през последните 12 месеца. В същото време печалбите на компаниите от индекса растат доста по-бавно от цените на акциите. Ситуацията много наподобява пазарен балон, въпреки ограничаването на количествените улеснения от страна на Фед.

Изглежда само въпрос на време преди пазарът да влезе в по-сериозна корекция, за се запази здравословният темп на възходящия тренд.

Според Марк Шпицнейгъл, мениджър на хедж фонд, който стана известен с изключително печелившия си залог за кризата от 2008 г., от който спечели милиарди долари.

„Нямаме право да се изненадваме от тежък и скорошен срив на фондовия пазар“, счита Шпицнейгъл. „В действителност, трябва непременно да го очакваме.“

Според известния финансист Марк Фабер „се намираме в гигантски балон на финансовите активи“, който може да се спука всеки момент.

Фабер хвърля вината за това върху политиките на количествени улеснения, които „наказват работещите за заплата, спестителите, родителите ни – защо трябва да родителите ни да бъдат принудени да спекулират с акции, недвижими имоти и всичко под слънцето?“

Известният индекс на Уорън Бъфет, който сравнява общата пазарна капитализация с брутния вътрешен продукт на САЩ, показва, че низходящата корекция може да се случи във всеки един момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *