Задава се спекулативен скок на цените на захарта

Прогнози за недостиг на пазара в световен мащаб доведоха до най-голямото поскъпване на фючърсните договори за доставка на захар от 2013 г. насам.

Само за последните три седмици залозите за това, че покачването на цените ще продължи, са се увеличили с една трета, съобщава Bloomberg.

Причината за ентусиазма на инвеститорите, който ще засегне негативно потребителите, са прогнозите за значителен недостиг на пазара на захар, заради Ел Ниньо. Очакванията са климатичният феномен да предизвика суша в южното полукълбо, засягайки големите производители като Индия и Бразилия.

Цените скочиха с 11 на сто през този месец, а Международната организация за захарта прогнозира, че търсенето ще надхвърли предлагането в следващите месеци след пет години на излишъци на пазара. Дефицитът ще се удвои през 2016 г. до 6.2 милиона метрични тона.

За последните 3 месеца фючърсните договори за доставка на захар поскъпват в Ню Йорк с 16%, което е най-голямото покачване на цените от 2013 г. насам.

На фона на сушата в Бразилия, за която се очаква да се влоши, от индийската Асоциация на захарните заводи прогнозираха спад на производството с 4.6% до 27 милиона тона през 12-те месеца след 1 октомври. В Китай също очакват засушавания и свиване на продукцията до най-ниските нива от десетилетие насам.

Междувременно нетните дълги позиции върху договорите за доставка на захар са се увеличили с 33%, до 117 090 на стоковия пазар в Ню Йорк. Това е най-големият им брой от юли 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *