Задава се тежка година за глобалната технологична индустрия, според Samsung

Samsung Electronics предупреди за нарастваща конкуренция на редица пазари – от смартфони до чипове за памет. Анализаторите приемат съобщението като предупреждение за глобалната технологична индустрия през 2016 г., пише „Блумбърг“.

Най-големият производител на смартфони в света е изправен пред поредна трудна година, след като през 2015 г. се сблъска с икономическите турбуленции и валутните колебания, заяви главният изпълнителен директор Куон О-хюн в писмо до акционерите, изпратено в навечерието на годишната им среща.

Samsung официално прие предложението да даде възможност на хора, които не са на поста главен изпълнителен директор, да заемат председателската роля за първи път. Този ход сигнализира за опитите на гиганта да подобри своето управление.

Samsung се бори да защити своя пазарен дял от Apple и китайски конкуренти като Huawei Technologies, както и с факта, че цените на чиповете и потребителската електроника спадат.

“Очакваме, че основните продукти на компанията ни, като смартфони и телевизори, ще се сблъскат с проблеми, свързани със свърхпредлагането и увеличаващата се ценова конкуренция. Очакваме 2016 г. също да бъде тежка година”, посочва изпълнителният директор в писмото.

През януари Samsung Electronics отчете печалба за тримесечието, която не оправда очакванията, и обяви, че очаква забавяне на търсенето на смартфони, както и по-големи икономически проблеми тази година. Компанията инвестира в нови технологии в опит да тласне нагоре печалбата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *