Задача с две тръби

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: По-скоро камила ще мине през иглено ухо, отколкото България да тръгне напред…

Може страната ни да е болна, но поне „докторите“, т.е. икономистите не си противоречат. С различни нюанси и акценти всички говорят едно и също, пише в коментара си Андрей Райчев и продължава така:

Да обобщим какво икономистите тръбят неуморно:
1. Държавата е прекалено скъпа. Не можем да си позволим да харчим за държава толкова. Започваме десетилетието (при премиера Костов) с годишна цена на държавата 20 млрд. лева, после я повишаваме с около милиард годишно и при сегашния бюджет предполагаме, че можем да изхарчим почти 30 млрд. Но не можем. Трябва да се върнем на 25 млрд, може би и по-малко.
2. Има три нереформирани области (здравеопазване, администрация и европейски фондове), където пряко губим много пари. В нито една от тях не можем да разчитаме да реализираме бързи икономии.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Започва голямото смятане
Ние ли сме идиотите?
3. В икономиката са се образували огромни вериги от задлъжнялост и държавата значимо участва в тях (защото дължи на фирмите поне 2-3 млрд. лв. и генерира “верижка” от неплащания за около 15-20 милиарда). Т. е. фирмите са пред колапс, с това и ние всички сме пред драстичен спад дори и на сегашното ниво на БВП. А безработицата е пред взрив.
4. Бързите изходи са само два – заем и намаляване на доходите. Да направим за второто следната груба сметка. У нас работят около 3 млн. души. Да спестим 3 милиарда означава да намалим средно с 1.000 лева годишния им доход. Последното е немислимо за правителство като сегашното (т. е. за власт, която се държи единствено на народната любов). Власт, която по произхода си е дошла не да мобилизира и реформира, а да наказва, въздава и повишава.
5. Следователно единственият изход е заем. Вече няколко месеца живеем назаем, само че от самите себе си. Резервът ни е спаднал от 8 млрд. лв. на почти 5. Около 3 млрд. сме опукали, за да задържим нещата, не да ги подобрим.
Остава въпросът: ние ли сме идиотите, които, за да кърпят едно отвратително положение, ще жертват собствените си 20-годишни немалки усилия? А до 3-4 години ще се озоват в положението на Гърция…
При лошото, до което сме се докарали, има няколко още по-влошаващи нещата мерки: първо – да ликвидираме плоския данък (приходите ще спаднат, няма да се качат); второ – да ползваме скрити заеми (както в момента); трето – да лъжем хората, че се оправяме (като илюстрираме това за по-убедително с арести).
Задачата, която можем да решим е за две тръби: “Можем ли – като вземем назаем не повече от 3 млрд. евро – за 2-3 години да поевтиним държавата до 12 млрд. евро годишно?”. Цифрите са приблизителни, но структурата е тази. С единия от тези 3 милиарда можем да се разплатим на фирмите. С втория – да усвоим пълно европейските фондове, като се върнем на идеята на г-н Сакскобургготски за “министерство” на усвояването. С третия – да спечелим време и да прекратим две “крадялки”: здравната каса монополист и администрацията, която продължава да се раздува.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Богатите да „отслабнат“!
Защо пак се провалихме?
Но най-важното и най-трудното е другаде. За последните 10 години България беше капитализирана с поне 40 млрд. евро. Това е капитал, не са помощи. Къде обаче са печалбите от този капитал? Отговор: почти всичко е заровено в абсурдно поскъпналата земя и в безумните строежи.
Това е и отговорът на въпроса защо пак се провалихме. Капиталът ни пак не работи. Капиталистите са мързеливи, печелят в спекулативни елементарни схеми. За по-лесно си играят на земи и недвижимости. Само в този смисъл трябва да се подгони богатството. Не за да намалее, а за да стане полезно, да стане капитал. Данъците на богатите трябва да се повишават не върху печалбите, а върху консумацията. Като № 1 в списъка трябва да е данък “лукс”.
Има ли реални шансове да видим осъществена подобна програма? Не ми се вярва, защото изисква принципно нов подход, ново разбиране и най-трудното – принципно нова политическа поза от ръководството на страната. Това не е пътят на показните арести, шумните обвинения, малоумието, импийчмънта…

Андрей Райчев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *