Задълбочава се кризата с унгарското замърсяване

© Снимка:   БГНЕС

 
 

 

 

Село Колодар, което се намира близо до унгарския завод за алуминий, който предизвика екологично замърсяване в страната, беше евакуирано. Причината за евакуацията са опасенията за ново изтичане на токсична утайка.
Според говорителя на спасителните екипи, изселването е започнало рано тази сутрин след като е бил забелязан пробив на една от дигите при повредения резервоар на завода. В селото са пристигнали премиерът Виктор Орбан, министърът на отбраната, началникът на националната полиция. Жителите на Колодар са изпратени с автобуси в близкия град Айка.
Премиерът Орбан заяви, че има голяма вероятност пропуканата стена на хвостохранилището на завода за алуминий да рухне. „Снощи вътрешният министър ни информира, че са се появили пукнатини в северната страна на хранилището, чиито край се срути. Значи има голяма веротност цялата стена да рухне,“ заяви Орбан. Ако това стане, ще се излеят още 500 хиляди кубически метра токсична утайка, която обаче е значително по-гъста от предишния разлив, който отне живота на 7 души и рани над 100.
Орбан подчерта, че преди понеделник правителствто не може да разреши на завода да възобнови работа. Според премиера екологичното бедствие е могло да бъде избегнато и той обеща възможно най-тежките последствия за виновните.
Замърсените води се очаква да се влеят в сръбския участък на река Дунав утре. Хърватските власти вече забраниха на жителите на дунавския град Вуковар да използват вода за питейни нужди. Сръбският президент Борис Тадич днес ще обсъди сложната екологична ситуация с колегите си от Хърватска и Унгария.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *