Задълженията на фирмите стигнаха 169 млрд. лева

Слабата инвестиционна активност е намалила задълженията на бизнеса към банки, застрахователни и лизингови компании. Борчовете към доставчици, свързани предприятия, работници и НАП обаче продължават да растат, което показва, че икономическата среда в България все още е неблагоприятна.

Това показва традиционното изследване на Българската стопанска камара (БСК) за задълженията на предприятията от нефинансовия сектор. Според проучването към края на 2012 г., откогато са данните, общите задължения на бизнеса са били около 169 млрд. лв., или над 2 пъти повече от БВП. Сумата е с 5,6 млрд. лв. по-голяма спрямо 2011 г.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1,20 до 4,80 лева – вече и с SMS

“Сам по себе си големият размер на задълженията не е тревожен, защото колкото повече работи икономиката, толкова повече задължения се трупат”, каза Камен Колев, зам.-председател на БСК. “Проблемът идва от нарастването на междуфирмените задължения до над 113 млрд. лв. и най-вече от просрочените дългове, които са 40% от тях. Техният ръст води до забавяне на заплати, фалити и ограничаване на възможностите за икономически растеж”, каза Колев. БСК за първи път обявява размера на просрочените задължения, поради което не може да се направи сравнение с предишни години.
Най-задлъжнели са фирмите в търговията, траспорта, туризма, енергетиката, индустрията и управлението на отпадъци. Тези браншове формират над половината от общия корпоративен дълг.

Данните показват, че обемът на дългосрочните кредити намалява за сметка на слабия ръст на краткосрочните заеми. “Това означава, че заради несигурността фирмите замразяват инвестициите и вземат средства от банки предимно с цел да покриват текущи задължения”, коментира Колев. През 2012 г. е продължила негативната тенденция размерът на задълженията на фирмите да е по-голям от приходите им. Според БСК в следващите години няма изгледи за подобрение, което създава риск от възпроизвеждане на борчовете при слаб ръст на икономиката.

Забавените плащания на държавата и общините продължават да задълбочават задълженията на бизнеса. Става въпрос най-вече за суми, неплатени по изпълнени обществени поръчки. Към края на 2012 г. държавата и общините са дължали на фирмите 284 млн. лв. Година по-късно просрочената сума е набъбнала с 30 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *