Задържаха шеф на банков клон в акция „Вносителите”

Сред задържаните е и Димитър Медаров от Пазарджик, собственик на фирма „Дичи“, една от най-големите фирми в района за търговия със захар и захарни изделия, потвърдиха от полицията. На деветимата са им повдигнати обвинения за организирана престъпна група, за данъчни престъпления и пране на пари, съобщи директорът на пловдивската пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов.
На директора на банковия клон към момента не са повдигнати обвинения. Той е разпитан като свидетел и е задържан за 24 часа. Става въпрос за банков клон на ОББ, съобщи за Дарик отлично информиран източник. Тарторът на групата е от Пловдив-Х.Манукян. Групата е била наблюдавата в продължение на 3 месеца. Претърсени са над 40 адреса, иззети са огромен брой документи и компютърни конфигурации. Вероятно в процеса на разследване ще бъдат разткрити още престъпления, коментира старши комисар Тодор Чонов. Задържаните не са криминално проявени.
Всички те поддържат висок социален статус, допълни той. Операция „Вносителите“ се проведе от служители на Главна дирекция „Криминална полиция“ (ГДКП) и на областните дирекции на МВР – Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, съвместно с окръжна прокуратура в Пловдив. Установено е, че от Гърция ежедневно са влизали в страната огромни количества захар, която се е пласирала в търговската мрежа. Големи количества от нея са се пласирали и в големите търговски вериги, обясни зам.-директорът на Националната агенция по приходите Тодор Тодоров.
По думите му, качеството на захарта е добро, престъплението е в укриването на ДДС. В схемата са замесени над 50 фирми. Работата по случая продължава. В хода на разследването ще бъдат разпитани над 200 човека, включително шофьори на ТИР-ове. Предстои наблюдаващият случая прокурор да реши дали да внесе иск за „задържане под стража“ след изтичане на мярката от 72 часа на арестуваните, каза прокурор Галин Гавраилов. В резултат от престъпната дейност на групата държавният бюджет е ощетен с около 7,5 милиона лева само за последните четири месеца. Преди това, по друга схема, групата е ощетила бюджета за 18,6 милиона лева, или общо щетите за бюджета са за над 26 млн. лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *