Заетостта на хотелите в Европа се е понижила със средно 10 на сто през първото тримесечие

Заетостта на хотелите в Европа се е понижила със средно 10 на сто през първото тримесечие, стана ясно на конференция по въпросите на туризма, проведена в Прага. Според представените данни оборотът на европейската туристическа индустрия, който възлиза на 163 млрд. евро на година, се очаква да се понижи с 3,5 на сто тази година.
През първото тримесечие на 2009 г. резервациите на хотелски стаи в Прага са намалели с 18%, в Будапеща – с 20%, а в Париж – с 5%. Това е показала статистика на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (HOTREC), цитирана от AFP.
Според изследването спадът е засегнал всички европейски страни. В Испания заетостта на хотелите се е свила с 15% през първото тримесечие и 60 хил. служители в туристическия сектор са загубили работата си тази година.
За Португалия от асоциацията очакват 10-20 на сто спад в заетостта на хотелите за цялата 2009 г.
„Броят на пътуванията все още расте, но туристите са със свити бюджети, търсят по-евтини хотели и харчат по-малко в ресторантите”, казва експерт от Евростат
Всеки шести европеец няма да отиде на почивка тази година заради кризата, като една трета от европейските граждани казват, че кризата е повлияла на ваканционните им планове, показват данни на Евробарометър.
Според организаторите на проучването хората, които решат да отидат на почивка, ще предпочетат тя да е по-кратка и да е извън натоварените сезони.
Това може да обясни и лекия ръст в броя на туристите в пражките хотели през април след рязък спад през първите три месеца на годината, коментират местни експерти.
„Да се надяваме, че сме стигнали дъното, но признаците на възстановяване все още са много слаби”, казва Акос Никлаи от HOTREC. По думите му оцеляването на 1,6 млн. предприятия и 9 млн. работни места в Европа е несигурно.
Според експертите туристическият сектор не трябва просто да чака за възможен спасителен план или да се фокусира върху дискаунт пакетите. Преди всичко предприемачите в туризма „трябва да докажат креативността си”, привличайки повече неевропейски туристи, които в момента съставляват едва 13 на сто от всички туристи на континента.
Хората, които не са били засегнати от кризата, обаче ще продължат да търсят основно скъпи изживявания и ще се интересуват от екотуризъм, който е все още недостатъчно развит в Европа, смята Джейкъб Стауман, анализатор от Oxford Research.
Според него заради „бюджетния аскетизъм” туристите като цяло ще предпочетат ваканции, които са евтини и близо до дома.
Това явление вече се наблюдава във Франция, където хотелските резервации за лятото намаляват, докато къмпинг дестинациите отчитат рекорден ръст от 3% в резервациите в сравнение с миналата година.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *