Законът за бързите кредити под прицела на „Активни потребители”

Новите промени в Закона за защита на потребителите не дават ясни гаранции за ползвателите на бързи кредити. Това коментира за ТВ „Европа“ председателят на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов. НС прие въвеждането на промени в закона, които ще позволят и кредитите, по-ниски от 400 лв., да бъдат управлявани съгласно Закона за потребителските кредити. Целта е да се стопира практиката с отпускането на бързи кредити с неизгодни и неясни условия.

Парламентът прие на първо четене Закона за защита на потребителите. Той касае контрола на бързите кредити и онлайн търговията. Законотворците гласуваха за това бързите кредити да бъдат управлявани като потребителските, за да се избегне отпускането на заеми без ясни условия. От асоциация „Активни потребители” обаче коментираха, че дори при тези промени, пак няма гаранции за кредитополучателите.

Другата поправка в закона се отнася до онлайн търговията. Тя предвижда удължаване на връщането на стоки, закупени през интернет, от 1 на 2 седмици.

От асоциация „Активни потребители” коментираха и че в момента всички изисквания и разпоредби на Закона за защита на потребителите се изпълняват само от ресорната агенция. Така тя не успява ефективно да покрие всички сектори и проблеми на потребителите в страната. Спорните казуси пък в голяма част от случаите остават неразрешени, тъй като трябва да се гледат от съда, а малцина са потребителите, които прибягват до Темида, добавиха още от „Активни потребители“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *