Закъсали строители продават изкопи

Закъсали строители и фалирали фирми от бранша разпродават масово сгради в строеж. През последния месец пазарът край морето буквално е залят от всевъзможни оферти за продажба на къщи, вили и хотели на груб строеж.

Предприемачите са готови на всичко само и само да се отърват от лошата си инвестиция заради липса на средства. Четириетажна кооперация в Черноморец с площ от 350 квадрата в момента се продава за 85 000 евро. Офертата е пусната първоначално за цена от 140 000 евро, но за отрицателно време е паднала почти наполовина. Въпреки това желаещи да я откупят няма. Друг инвеститор пък продава двуетажна къща в с. Лъка, от която е построен само първият етаж на груб строеж.

Исканата сума от 80 хил. евро бързо е редуцирана до 55 хил. евро с опция за допълнително сваляне. Недостроени сгради се продават по цялото Черноморие. Много от тях се предлагат направо на изкоп или на първа плоча. Според брокери инвеститорите искат толкова, колкото да избият разходите си за покупката на терена и градежа до момента. Сметките обаче пак не се връзват, тъй като дори на нулева стойност за продавача исканата цена е прекалено висока за сегашните пазарни цени.

В повечето случаи собствениците на такива имоти са подгонени от банки кредитори и са заплашени от принудителна продажба. Много от имотите вече са обявени за продажба от съдия-изпълнител, макар и да не са завършени. 90% от търговете обаче се провалят, тъй като исканата сума, която трябва да обезпечи кредита, отново се оказва прекалено висока. Противно на прогнозите, че имотният пазар е стигнал дъното, цените на жилищата край морето продължават да падат. Огромен срив има според брокери и в селските имоти. Стари къщурки в странджанските села, които доскоро държаха минимални цени от по 20-30 хил. евро, сега се продават максимум за 10 000 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *