Заложете на акции в Русия и Сърбия

У нас са изгодни инвестиции в малки компании на борсата

Покупката на акции от дружества в Русия и Сърбия ще е най-изгодна, ако ще играете на борсите в Източна Европа. Причината е, че се очаква тези книжа да поскъпнат най-много. Прогнозата е на инвестиционния посредник „Карол“. Русия ще бъде топпазар заради големия ръст на печалбите на компаниите. Пазарът там е най-динамичният в света и индексът RTS е с ръст от 70,20% за 2006 г. Предстои увеличаване на капитала на най-голямата руска банка Сбербанк. Акции на борсата ще пуснат и Внешноторг Банк, Газпромбанк, както и някои от най-големите застрахователни компании. Чака се и приватизацията на държавния телеком „Связинвест“.

Цените на водещите сръбски банки все още са подценени, а предстои приватизация в сектора. Затова и в Сърбия се очаква доста солиден ръст на пазара, след като през 2006 г. индексът BELEX-15 се увеличи с 58%, смятат от „Карол“.

След като през 2006 г. индексът „BG 40“ на Българската фондова борса нарасна с близо 50%, за настоящата година се очаква охлаждане на страстите на инвеститорите, смята Даниел Ганев, фонд мениджър на „Карол Кепитъл мениджмънт“. Хит на родния пазар ще бъдат първоначалните емисии на нови акции (IPO), както и малките компании, които набират капитал през борсата.

През 2007 г. в Румъния се прогнозира временно забавяне на растежа на капиталовия пазар. Добри са оценките за Украйна и Хърватия.

„Карол“ управлява 62 млн. лева и инвестира на пазара на 6-те държави. Очаква се договорните фондове „Адванс Инвест“ и „Адванс Източна Европа“ да имат средногодишна доходност над 20% през следващите 3-8 години.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *