Залозите срещу петрола се увеличават

По данни на Bloomberg, закупените фючърси за доставка на петрол през декември тази година при цена от $ 120 за барел достигат до 45 502 единици. Аналогична е ситуацията и със залозите, че петролът ще удари $ 125 за барел в края на тази година, показват статистиките на New York Mercantile Exchange.
Причина за тези инвеститорски (или чисто спекулантски) очаквания е прогнозата, че развиващите се пазари ще надмогнат кризата, растежът ще се нуждае от по-големи количества петрол, а страните-производителки трудно ще насмогнат да отговорят на търсенето. Дълговата криза в Европа и забавянето на растежа на САЩ не са величини, които ще попречат на тази негативна прогноза да се сбъдне. Използван като допълнителен аргумент е и фактът, че Саудитска Арабия и Международната агенция по енергетика не успяват да свалят цената на петрола до $ 80 за барел, въпреки предприетите от изкуствени интервенции.
Според Гордън Кван, представител на компания за анализи и проучвания в енергетиката, цената на петрола е много добре аргументирана в момента. Тя е достатъчно висока, за да донесе печалби на компаниите в сектор енергетика и все още е достатъчно ниска, за да повлияе негативно на икономическия растеж.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *