Замеряха парламента с памперси и тоалетна хартия

После опитаха да подарят памперси на депутати. Докараха и трабант за нов служебен автомобил на народни представители.
Протестиращите скандираха „боклуци“ и „мафия“, предадоха Дарик и БГНЕС. Издигнаха плакати като „Цацаров, внимавай! За аферата „Мишо Бирата“ – Бойко – Буда в затвора“. Докаран бе „новият служебен автомобил“ на депутатите – хората добутаха син трабант с метла на предното стъкло и се опитаха да го паркират на служебния паркинг встрани от Народното събрание, но бяха спрени от полицейския кордон.
Протестиращите изсипаха боклук върху тавана на трабанта и го изметоха.  Един от организаторите на протеста Янко Петров се качи на тавана на трабанта и помоли всеки да хвърли върху трабанта по 1 стотинка дарение за политиците. Част от протестиращите влязоха в парламента с желание да подарят памперси на депутатите. „Нас ни пуснаха, но не позволиха да внесем памперсите, които бяхме приготвили да подарим на депутатите“, обясни пред журналисти Кристиян Коев – музикант, който в началото на протестите беше задържан от полицията.
Подаръкът е от сърце. На който му става, да си сложи памперса и да си го пази. Символът за всеки е ясен”, заяви той.
Събралите се обявиха, че са единодушни и обединени във всички действия, които ще предприемат оттук нататък. След като заваля дъжд, по-голяма част от протестиращите се разотидоха, но около 70 души останаха. Те избутаха обратно трабанта оттам, откъдето по-рано го докараха. Част от тях държат метли и развяват българското знаме. Протестите няма да приключат дори и след обявяването на състава на новото служебно правителство днес. По думите на Янко Петров, хората, които ще вземат участие в новия кабинет, „в никакъв случай не трябва да са партийно обвързани“, а очакванията на хората към тях са прокуратурата незабавно да започне интензивни проверки в идните два месеца на държавните дружества. Протестиращите отново повториха трите си основни искания – промяна в Изборния кодекс, прекратяване на сделките с монополите и спиране на процедурите по приватизационните сделки.
В събота протестиращите организират общо събрание, на което за пореден път ще обсъдят своите искания и действията, които ще предприемат по-нататък. Същеременно на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че партията разполага с достоверна информация, че по заповед на министъра в оставка Цветан Цветанов в МВР са изготвени досиета на лидерите на гражданските протести. Те са подслушвани по телефона, следени са sms- и email-и, а някои дори са били поставени и под външно наблюдение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *