Зам.-министър Костов: Няма стратегия за развитие на ловните ни стопанства

Разработването на дългосрочна програма за развитието на ловното стопанство в България инициира Изпълнителната агенция по горите със съдействието на Министерството на земеделието и храните. Това заяви зам.-министърът на земеделието Георги Костов преди откриването на изложението „Природа, лов, риболов” в Международния панаир в Пловдив. По думите му за горското стопанство има изготвена стратегия, докато за ловното все още липсва такава.

В Европейския съюз няма друга държава като нашата, в която толкова лесно да се става ловец, категоричен бе зам.-министърът. Българските ловци имат нужда от сериозно обучение, допълни той. Според него новопостъпващите в ловните сдружения често предизвикват конфликти и проблеми по отношение опазването на дивеча. В лова се използва оръжие, ловците трябва да носят отговорност и спазват специфични правила и етика, каза още Костов.

Предстои приемането на нов закон за горите, съобщи зам.-министърът на земеделието. По думите му законът ще бъде съобразен с широкото обществено мнение, плурализма на собствеността и условията на пазарна икономика.

Фирменото участие на тазгодишното издание на „Природа, лов, риболов” е увеличено с 9%, заетите площи са с близо 1/3 повече. Държавите, които присъстват на изложението освен България са още четири – Германия, Италия, Норвегия, Унгария.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *