Зам.-министър с ДС принадлежност подаде оставка

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на заместник-министъра на външните работи Красимир Костов, съобщиха от правителствената информационна служба. Зам.-министър Костов е помолил да бъде освободен от поста си по лични причини, свързани с установената му принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.
Красимир Костов е бил вербуван през 1989 година и е бил секретен сътрудник към Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним Норис. Снет е от действащ оперативен отчет през 1991 година. От него има открити собственоръчно написана декларация за сътрудничество, документи за получени възнаграждения и разходни документи.
След излизане на информацията за тримата членове на кабинета, министър-председателят заяви, че е знаел за тях, че са били офицери от службите, а не агенти.
Костов беше назначен на 14 август 2009 г. за заместник-министър на външните работи, отговарящ за европейските въпроси. Дипломат от кариерата с 26-годишен стаж в Министерството на външните работи. Два пъти е бил постоянен представител на България в Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) в Рим. Работил е в посолствата в Лисабон, Лусака и Вашингтон. В МВнР последователно е работил в дирекциите, занимаващи се с отношенията на България с държавите от Африка на Юг от Сахара, Западна Европа, Балканите, Америка, Източна Европа, Кавказ и Централна Азия.
Той е факултативен член на Консултативния съвет по международноправни въпроси при министъра на външните работи. В продължение на четири години работи и ръководи първото управление „Европейска интеграция” в МВнР. Той е първият Европейски кореспондент на България (1994-1998). Има ранг „посланик”. Завършил е „Международни отношения” в МГИМО-Москва.
Има специализации във Вашингтон, Залцбург, Оксфорд, Виена, Женева, Париж, Брюксел, Хага, Рим, Хонолулу и Берлин.
Красимир Костов е член-основател на Европейското движение в България и на Атлантическия клуб в София.

Това е третата оставка за четиримесечното управление на ГЕРБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *