Занаятчиите почитат своя закрилник и патрон – Свети Спиридон

Днес занаятчиите почитат своя закрилник и патрон – Свети Спиридон. Това е единственият ден през годината, в който работилниците на чаршията в етнографския комплекс „Етъра“ остават затворени. За всички посетители входът ще е свободен.
Днес, в деня на Свети Спиридон, майсторите ще запалят в работилниците си свещичка за здраве. На тържествена литургия в етърската църква „Св. Богоявление“ ще споменат с благодарност и добра дума починалите майстори и ще се помолят за здравето на живите. По традиция ще поднесат цветя пред барелефа на създателя на „Етъра“ Лазар Донков.
По случай празника на Свети Спиридон в Историческия музей в Габрово е подредена изложба на майстора – медникар Красимир Кацарски. В нея са включени около 40 изделия и дипломи на бакърджията, който изработва традиционни съдове за Габровско и взаимствани от чужди образци. Характерно за българското медникарство е, че всичко излязло изпод ръцете на майсторите – подноси, джезвета и други предмети за бита, са функционални – и като форма, и като украса.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *