Занаятчийските професии са най-трудните за попълване позиции тази година

31% от работодателите по целия свят се затрудняват все повече, когато попълват работни места. „Занаятчиите“, търговските представители и техниците (технически работници в областта на производството, инженерството и поддръжката) са позициите, които създават най-големи трудности за попълване на работодателите.
Това става ясно от оповестените днес резултати от третото годишно изследванена световния лидер в сектора на труда „Manpower Inc.“ за недостига на квалифицирана работна ръка.
В изследването са включени близо 43,000 работодатели от 32 държави като продължение на изследванията си от 2006-та и 2007-ма година, в това число Чехия, Гърция, Гватемала, Полша и Румъния. То има за цел да определи кои позиции работодателите се затрудняват да попълнят тази година поради липса на квалифицирани кадри.
„Тази година най-важното откритие в нашето изследване е че процентът работодатели в двете Америки, които имат трудности при попълване на позиции, е намалял почти наполовина в сравнение с последната година,“ каза Джефри А. Джорес, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на „Manpower Inc.“.
„Това значително намаление е отражение на последните спадове в американската икономика. Въпреки това, недостигът на квалифицирана работна ръка все още е много реален повод за безпокойство и бизнесът трябва да продължи да влага усилия в развитието както на позиционирането си като работодател, така и на стратегиите си за квалифициран персонал през 2008-ма година.“
„В глобален мащаб „нискоквалифицираните“, специализирани работници изместиха търговските представители и станаха най-трудните за попълване позиции тази година. Кадри като водопроводчици и дърводелци се търсят още повече в сравнение с миналата година – този недостиг на кадри се чувства както от държава в държава, така и от континент на континент. В същото време компаниите продължават да търсят опитни търговци, които да помагат за генерирането на приходи,“ добави Джефри Джорес.
В световен мащаб процентът на работодателите, които срещат трудности да намерят правилните кандидати за свободните позиции, е намалял от 41% миналата година на 31% тази година.
Въпреки това, недостигът на квалифицирана работна ръка остава сериозен, особено в Румъния (73%), Япония (63%), Хонг Конг (61%), Сингапур (57%) и Австралия (52%). От всички държави, включени в изследването, Хонг Конг съобщава най-голямото увеличение на работодатели, които се борят да запълнят позиции в сравнение с 2007-ма година.
Във Великобритания, Индия, Ирландия и Китай също се наблюдава недостиг на квалифицирана работна ръка, но в по-малък мащаб, тъй като работодателите все още се борят да запълнят специфични позиции.
Изследването показва увеличение на търсенето на ИТ специалисти, които отново се появяват в списъка на 10-те най-трудни за попълване позиции, след като бяха изпаднали от него през 2007-ма година. Същото се отнася и за административните асистенти и управленския/изпълнителния персонал.
Квалифицираните „занятчийски“ професии оглавяват списъка тази година, оставяйки зад себе си търговските представители, които бяха най-търсените кадри миналата година.
„И тази година управленските и изпълнителните кадри се изкачват в списъка на 10-те най-трудни за попълване позиции в световен мащаб. Намирането на квалифицирани и опитни мениджъри винаги е било трудно. Това се отнася особено много за Китай, където мениджърските/изпълнителните кадри и търговските представители са двете най-трудни за намиране категории,“ каза Джефри Джорес.
Най-съществени промени, в сравнение с всички останали региони, са настъпили в Северна и Южна Америка. Техниците, инженерите и занаятчиите изместват операторите от производството, търговските представители и счетоводителите като трите най-трудни за намиране категории специалисти. Има и три нови позиции, които се появяват в челната десетка за двете Америки – управленски кадри, лични и административни асистенти, търговски мениджъри.
Като допълнение, в региона се наблюдава най-сериозен спад в степента на трудност на попълване на работни места – само 28% от работодателите отчитат затруднения при намирането на персонал, което е съществена промяна спрямо резултатите от 2007-ма и 2006-та година (съответно 62% и 70%). Спадът се оглавява от Коста Рика (намаление от 59 % за 2008-ма в сравнение с 2007-ма година), Мексико (намаление от 54 %), Перу (намаление от 24%) и САЩ (спад от 41% през 2007-ма до 22% през 2008-ма година).
В изследваните страни от региона на Азия и Тихия океан работодателите отчитат, че наемането на хора за административни позиции е станало по-лесно. От друга страна, все още има недостиг на ИТ кадри, особено в Индия, където ИТ позициите са най-трудни за попълване. На силно стеснения пазар на труда в Китай най-трудно се намират техници, докато общите работници са слезли надолу в класацията – от номер 2 през 2007-ма до 8-мо място през 2008-ма година.
Най-доброто място за кадрите, владеещи някакъв занаят – например дърводелци, оксиженисти и водопроводчици, е Европа. Тези специалисти са на първо или второ място сред най-трудните за намиране във всички изследвани страни от региона. Изключение е Холандия, където особено много се търсят техници. За първа година сред трите най-проблемни за намиране категории специалисти попадат шофьорите. Готвачите са извън списъка на 10-те най-трудни за попълване позиции – за пръв път от началото на изследването.
Представянето на изследването съвпада с публикуването на Бялата книга на „Manpower“: Лице в лице с недостига на таланти: 2008, допълнение на оригиналните публикации от 2007-ма година. Бялата книга подчертава нарастващата липса на кадри в целия свят и какво трябва да предприемат бизнесът, правителствата и индивидите, за да адаптират стратегиите си за човешки ресурси.
„Няма вълшебна формула: работодателите и правителствата трябва да продължават да търсят нови начини за наемане, обучение, управление и задържане на персонала. Трябва да се разработват стратегически мерки за задържане на възрастните работници в редовете на работната сила, да се улесни процесът на миграция към местата с недостиг на кадри и да се предприемат действия за насърчаване на завръщането на работа на икономически неактивните хора“, обобщава Джефри Джорес.
Цялото издание на Бялата книга на Manpower можете да видите на Интернет адрес http://www.manpower.com/ResearchCenter.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *