Западни командоси дебаркираха в Либия

„Общият им брой надхвърля няколкостотин. Задачата на тези звена е да подпомагат въоръжените сили на опозицията „, предаде ИТАР-ТАСС.
В източната част на Либия вече са установени тренировъчни лагери, където работят западни инструктори. Другите проблеми, с които трябва да се справят специалните части са: да подобрят противовъздушната отбрана на бунтовниците срещу режима на Кадафи и да ограничат действията на структурите на Ал Кайда. В същото време BBC съобщи, че водещите държави в НАТО са стигнали до извода, че нямат достатъчно налични средства, за да наложат режим на забрана за полетите във въздушното пространство на Либия. В случай на такова решение, САЩ и Великобритания трябва спешно прехвърлят самолети от Афганистан, което сега е невъзможно да се направи.
Според американски източници, цитирани от Telegraph, специалните сили от SAS вероятно ще подсигурят складовете с над 10 тона на невропаралитичен газ иприт и зарин, в три различни района в Либия. Британските спецчасти вече изиграха водеща роля в спасяването на стотици чуждестранни служители на нефтодобивните инсталации в либийската пустиня. Според повечето анализатори обаче пряка военна намеса на Запада е малко вероятна, освен ако Кадафи не реши да използва химически оръжия срещу бунтовниците, нещо, с което лудият диктатор също е наясно.
Специалните въздушни сили или SAS са създадени през Втората световна война, за да подпомагат акциите на британската армия в Северна Африка с диверсионни действия зад фронтовата линия. Първата им успешна мисия се провежда през 1941 г. и е насочена срещу германските въздушни бази в Либия, където унищожават над 60 самолета без да понесат никакви загуби.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *