Западът – във възход, Изтокът – в застой

Подобно на природата и икономиката се развива на цикли. Поредното доказателство за тази теория са последните публикувани данни, които показват, че западните развити държави тръгват по пътя на икономическия растеж, докато азиатските икономики изглежда изпадат в застой, пише „Бизнес инсайдър“.

По време най-тежките години от световната финансова и икономическа криза и веднага след това преобладаващото мнение беше как бъдещето принадлежи на Азия и на силата на китайския икономически модел. Нито една друга страна по света не залагаше толкова на икономическото стимулиране от Китай.

Но, ако хвърлите един поглед на новите данни от ежемесечния глобален индекс на производителитеPMI*,ще видите, че днес нещата стоят другояче. Азиатските икономики изглежда „боледуват“, докато тези в Европа и Северна Америка бележат ръст.

Анализаторът Сам Ро обобщава световното икономическо положение от доклада така:

„…научихме, че (икономиките на) повечето от азиатските страни се забавят или свиват. Япония, Южна Корея, Тайван и Индонезия обявиха влошени резултати за юли. ОфициалнитеPMIданнина Китай показват ръст, но неофициалните PMI данни на HSBC говорят за спад.

Изглежда, че глобалните икономически приливи се обръщат. Икономическите данни от последните седмици показват, че китайската икономика бързо се забавя.“

В същото време икономиките от еврозоната показват признаци на живот. Италия, Франция, Германия и Гърция съобщават за забележително подобрение в икономическата активност. Същото се отнася и за икономиката на САЩ, която изглежда също се движи в правилната посока.

Експертите обясняват ситуацията с няколко фактора. На първо място в САЩ направиха изключителни усилия за намаляване на задлъжнялостта и сваляне на тежестите, пред които икономиката бе изправена по време на кризата и непосредствено след нея.

В същото време Китай, чиито ръст движеше голяма част от Азия, изглежда се забавя поради причини, свързани с циклите (изключване на излишните мощности заради намалялото търсене в светове мащаб), както и по структурни причини, свързани с демографската структура на населението.

*PMI (Purchasing Managers Index ) -Данните от индекса на производствената активност се събират в началото на всеки месец от водещи световни институции като Markit, HSBC, RBC и JP Morgan и още няколко. Те дават информация за икономическата активност на различните държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *