Запазват монопола на тотото и лотарията

Държавата и частни фирми заедно ще организират хазартни игри

Монополът на Държавния спортен тотализатор ще се осигури с новия закон за хазарта. Това каза от парламентарната трибуна председателят на икономическата комисия Йордан Цонев.

Депутатите гласуваха текстове от Закона за корпоративното подоходно облагане, които определят размера на данъка за различните хазартни игри. Данъкът върху приходите на тотото и залозите върху спортни състезания да се вдигне от 8% на 10%, реши парламентът. Данъкът върху приходите на лотарии, бинго и хазартните игри чрез SMS остава 12%.

Според проекта за нов закон за хазарта числови игри като тотото и лотарии ще се организират само от държавата. Проектът се съгласува между ведомствата и ще бъде гласуван в началото на 2007 г. Сега освен държавното тото има още една числова игра – „Еврошанс“ на Васил Божков. С новия закон има вариант тя да продължи да съществува до изтичане на лиценза й. Тя има лиценз за пет години, който изтича до средата на 2010 г. Последната дума дали това да стане ще имат депутатите.

Въпросите със заварените игри ще бъдат решени с преходните и заключителните разпоредби на закона. Документи за лиценз за организиране на числова игра е подал и кореецът Джон Ким, зад когото се знае, че стои Иван Славков. Азиатецът иска да прави тото „6 от 45“ чрез фирмата си „Ти 1 Ейч Кю“.

Държавният спортен тотализатор и парично-предметната лотария да могат да правят съвместни дружества с частни фирми, предвижда проектът.

Така частници ще могат да дадат свое ноу-хау при организиране на хазартни игри и да участват с финансови средства за развитието им. С новия закон се предвижда да се регулират и залаганията върху спортни състезания по интернет.

Идеята е те да стават само чрез сървъри в страната, за да се плащат данъци в България. Сега през интернет могат да се правят залози и за игри, организирани от чужди компании, които не плащат нито лев в българския бюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *