Запазва се тенденцията за покачване на цените на някои хранителни стоки

Сравнението на цените на едро през април спрямо март показва запазване на тенденцията на плавно покачване на цените на някои стоки, пише в съобщение на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Цената на фасула и ориза се увеличава в рамките от 2 до 4%. Цената на слънчогледовото олио продължава да расте, но възходящата крива има по-плавен характер като поскъпването спрямо март е 2.5% и стойностите се стабилизират на ниво 3.20 – 3.22 лв. за бутилка от един литър.
През април се запазва тенденцията за плавно покачване на цената на замразеното пилешко месо, като увеличението спрямо предходния месец е с около 2%.
Без промяна остават цените на захарта, брашното и яйцата. Незначително увеличение от 0.1% е регистрирано при цената на кашкавал „Витоша“. Леко понижение през април в сравнение с март се наблюдава при цената на едро на кравето сирене и кренвиршите (0.6 – 1.0%).
По-големи колебания и разнопосочни тенденции през месеца се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците, което е типично за тези стоки, информират от ДКСБТ.
Цените от тази стокова група се променят с много висока честота и са силно обусловени от сезонния фактор. През април спрямо март е налице поскъпване на ябълките (14%), цитрусовите плодове и бананите.
По-чувствително увеличение на стойностите е регистрирано при цената на оранжерийните домати – поскъпване с 22%, а намаляване на цената има при оранжерийните краставици с 16% и при картофите – с 11% по-ниски нива.
През първата седмица на май се наблюдава леко понижение на цените на едро на някои хранителни стоки като – олио, кашкавал, пиле, кренвирши, а при цената на брашното, яйцата и кравето сирене няма промяна.
През седмицата е регистрирано поевтиняване и при част от плодовете и зеленчуците: картофи, оранжерийни краставици, банани и портокали.
Стабилизирането и намаляването на цените на част от стоките рефлектира върху стойностите на индекса на тържищните цени, в резултат на което през първата седмица на май е отчетен спад на индекса с 1.6%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *