Заплатите в София тройно по-големи

Варненци трябва да се трудят най-много, за да си купят имот

С ъотношението на заплатите е причина много висшисти да напускат родните си места, за да работят като сервитьори и строители в столицата. Такъв момент е имало и в историята на лондонското Сити. Мениджъри масово се отказвали от постовете си, за да стават водопроводчици, които печелят по-добре. Обаче след предупрежденията на професионалните сдружения за излишък от чираци водопроводчици нещата се върнаха по местата си, коментират британски наблюдатели.

Софиянци получават тройно по-големи заплати от хората в останалите градове у нас. 840 лева е средното възнаграждение в столицата, сочи съвместно изследване на Industry Watch и Витоша Рисърч. Според статистиката, средната заплата в страната е 327 лева. Работещите в Пловдив, Варна и Бургас получават приблизително еднакво – около 600 лв. Това е индикатор, че най-големите градове в България привличат капитал с близки темпове и обеми, коментират анализаторите. Средното заплащане в седемте най-големи български града, като изключим София, е приблизително 500 лв.

В столицата дори неквалифицираният труд е най-скъп. Той е с около 6% по-добре платен от следващия град – Варна. Пловдивчани взимат около 20% по-малко от столичани. Най-малко получават общите работници във Видин – шефовете им броят половината от парите, които дават в София. Макар че столичани са най-заможни, варненци трябва да се трудят най-много, за да си купят жилище, показва изследването. Сред най-големите пет града Русе все още е доста назад по отношение на относителните цени на имотите. Там придобиването му става с 25% по-малко усилия, отколкото в столицата. В по-малките градове е по-лесно да се намери нископлатен труд, отколкото хора за администрацията на фирмите. Заплащането на мениджърите, дори когато те са начинаещи, е 30-35% по-високо от неквалифицирания труд в градове като Пазарджик, Враца и Габрово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *