Започват експертни разговори с Румъния за съвместно изграждане на хидровъзел на р. Дунав

Още през следващата седмица започва работа на експертно равнище между работни групи от българското и румънското министерства на икономиката във връзка с възможностите за реализация на хидровъзел на р. Дунав. Това бе договорено на среща на министър Трайчо Трайков и румънския му колега Адреан Видеану по време на първия годишен Черноморски енергиен и икономически форум, който се проведе в Букурещ, Румъния. Очаква се бъдещото съоръжение да има не само енергийно, но и транспортно значение за регулиране възможностите за корабоплаване в този участък на реката, подчерта министър Трайков. Той обсъди с румънския си колега Видеану и други съвместни енергийни проекти. Предстоят разговори между Булгартрансгаз и Трансгаз – Румъния за изграждане на междусистемна газова връзка между двата оператора.

По време на панела, посветен на политиките за осигуряване сигурността на енергийните доставки, бе проведена дискусия с участието на официални държавни представители и бизнесмени както от България и Румъния, така и от други европейски, азиатски държави и САЩ.

Особено ползотворна бе срещата с г-н Метин Килджи, първи заместник-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция. Министър Трайков и зам. министър Килджи обсъдиха текущите българо–турски отношения в областта на енергетиката. И двамата се съгласиха, че активизирането и задълбочаването на тези отношения ще бъде от взаимна полза за двете страни.

Малко по-рано през седмицата министър Трайков се срещна с Каиргелдъ Кабълдин – президент на АО Национална компания „КазМунайГаз” – Казахстан. По време на срещата стана ясен интереса на казахстанската компания към български корабостроители и фирми за изграждане на пристанищна инфраструктура.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *