Започват обученията на преброителите на земеделските стопанства

София /КРОСС/ Започват обученията на преброителите на земеделските стопанства. Първата група обучения на участници в преброяването на земеделските стопанства тази есен, ще бъдат с координаторите на преброяването. Те ще се проведат от 7-ми до 9-ти юли 2010 година в сградата на Министерство на земеделието и храните. В средата на месец юли ще бъде проведено обучение на близо 100 експерти по агростатистика, както и на част от контрольорите по преброяването.
Те от своя страна ще трябва да обучават анкетьорите, които ще посещават земеделските стопанства, за да събират статистическата информация, като тяхното обучение ще бъде в края на месец юли и през месец август. То ще се провежда на територията на общинските и областни центрове.
Това стана ясно по време на Третото редовно заседание на Централната комисия за преброяване на земеделските стопанства в България през 2010 година. На него бяха разгледани извършените дейности по подготовката на преброяването на земеделските стопанства след предишното Второ редовно заседание на комисията, проведено на 4 юни т.г.
В ход е актуализация на списъците на стопанствата, които ще бъдат анкетирани, като те се подготвят в 28-те областни дирекции „Земеделие“ (ОДЗ). Уточнен е приблизителният брой на стопанства по области, които ще бъдат анкетирани.
Предстои събиране на списъците на централно ниво, както и тяхната допълнителна обработка и изпращането им в ОДЗ. Там ще бъдат разпределени по преброителни участъци и ще бъдат отпечатани в 3 екземпляра – за анкетьорите, за контрольорите и за самите преброителни участъци.
Уточнени са големите стопанства, които работят в повече от една област. По данни на отдел „Агростатистика“ към Главна дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения“ през 2009 година броят им е бил 1038, като 613 стопанства обработват до 1000 дка, 222 стопанства обработват от 1000 до 5000 дка, 95 стопанства обработват от 5000 до 10000 дка и 108 стопанства обработват над 10 000 дка земеделска площ. За обхващането на тези стопанства в преброяването се работи по методиката за определяне на местонахождението им, респективно за прецизирането на начина на получаване на информацията за тях.
Изпратена до ЕВРОСТАТ е методологията, която България ще използва за определяне на географските координати на местонахождението на всички стопанства, която е била приета на Второто заседание на Централната комисия.
В процес на съгласуване и утвърждаване от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е и проект на статистическия въпросник, с който ще се събира информация по време на преброяването.
Проектовъпросникът е приет на второто заседание на Централната комисия, но по него са нанасят корекции и допълнения, предвид на направени бележки и коригирани методически подходи.
В процес на съгласуване е документацията за обявяване на обществените поръчки за избор на изпълнител за отпечатване на документите за преброяването и за доставка на компютърна техника, която ще се използва за въвеждане на индивидуалните данни.
Разработват се и образците на документите от инструментариума на преброяването. Подготвени са допълнителните формуляри, които ще се използват по време на преброяването. В момента се редактира инструкцията за анкетьорите, уточняваща характеристиките по статистическия въпросник.
Подготвени са и са представени за съгласуване договорите, с които ще се наемат анкетьори, контрольори и придружители и ще се сключват договори от директорите на областните дирекции „Земеделие“.
Фирмата, отговаряща за информационната кампания, е предложила концепция представянето на преброяването на земеделските стопанства в медиите.
След одобряването на статистическия въпросник започва разработването на необходимия софтуерен модул за въвеждане, контрол и обработка на индивидуалните данни. Програмата ще бъде готова в началото на месец август 2010 година, след което ще бъдат проведени и тестове за приложимостта й. След окончателното й приемане ще бъде проведено обучение на експерти и оператори за ползване на програмата. От отдел „Агростатистика“ към Главна дирекция „Земеделие, гори и поземлени отношения“ изразяват увереност, че до стартиране на преброяването всички дейности по въвеждане на данните да са приключили.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *