Започва кампанията по преброяване на земеделските стопанства

От днес започва преброяването на 750 000 земеделски стопанства в България. 3000 анкетьори ще посещават стопанствата, за да съберат информация за обработваемите площи и отглежданите животни. Целта на преброяването е събиране на статистическа информация, на базата на която ще се изготвя позицията на България за общата селскостопанска политика за следващия програмен период от 2014 до 2020 година.
Преброяването е първото, което е напълно съвместимо с европейските критерии и е част от задължителната актуализация на данните, провеждани от Евростат на всеки 10 години. Последната кампания за преброяване на земеделските стопанства у нас се е състояла през 2003-та, преди България да стане член на Европейския съюз.
Анкетьорите ще записват данните, които стопаните им съобщават в специално изготвен въпросник. Изготвени са графици за посещения, като кметовете ще бъдат информирани за тях и за имената на анкетьорите, за да не се допускат нередности при събирането на информация. От Земеделското министерство припомнят, че информацията е конфиденциална и няма доказателствена сила пред други институции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *