Започна обратно броене за КТБ

Обратното броене за разрешаване на кризата с КТБ започна. Само около седмица остава (без да броим почивните дни) до приключването на пълния одит на Корпоративна търговска банка, пише вестник „Стандарт“.

20 октомври 2014 г. бе датата, фиксирана в съобщение на БНБ от средата на септември, като краен срок за представяне на резултатите от цялостната оценка на активите и състоянието на КТБ и доклад за състоянието на капиталовата адекватност на трезора от квесторите й. А те са „Ърнст енд Янг“, „Делойт“ и АФА.

Преди това обаче – до 15 октомври (средата на следващата седмица), те трябва „да осигурят представянето на окончателните оферти“ за покупката на части от кредитния портфейл на ТБ „Виктория“ – другата поставена под специален надзор банка от групата КТБ.

Неотдавна централната банка взе решение за продажба на кредити от по-малкия трезор, за да може да се осигурят средства за покриване на задълженията му. А до 20 октомври квесторите са длъжни да внесат и доклад в БНБ за получените оферти с информация дали постигнатата най-висока цена може да покрие всички задължения към депозанти и кредитори.

За целта бяха изпратени покани до всички банки да участват в този своеобразен търг. Отзовали са се около 15 кредитни институции, твърдят запознати. Ако обаче предполагаемите купувачи на КТБ включат в предложението си и банка „Виктория“, то тогава всички тези оферти се оказват безсмислени, защото тя ще се продава в пакет с цялата група, се казва в съобщението на БНБ. В такъв случай за нея също важи срокът до 20 октомври.

От 28 октомври до 20 ноември пък ще се приемат предложения от досегашните акционери и други инвеститори за оздравяване на КТБ, които обаче трябва да са максимално конкретни и свързани с точни числа, настояват от Централната банка.

До момента заявки за такова участие има само от EPIC – Европейската приватизационна и инвестиционна корпорация, която се афишира като представител на досегашните акционери и нови инвеститори. Тя и други евентуални кандидати за КТБ имат по-малко от месец да подготвят максимално конкретни оферти, които БНБ трябва да разгледа и оцени.

Окончателното й решение ще бъде обявено на 20 ноември, когато е крайният срок на специалния надзор за групата КТБ, поставен от централните банкери. Пак според съобщението от Централната банка от 16.09.2014 г. до тази дата задълженията на КТБ към депозанти и кредитори са 6.2 млрд. лв., а на „Виктория“ – 286 млн. лв. Квесторите пък трябва да направят оценка на 488 кредитни сделки по 380 кредита в КТБ.

Цената на консултантските услуги за стандартни случаи е 100 евро на час, докато КТБ се смята за много повече от стандартен клиент. До момента за квесторски услуги са платени 1.6 млн. лева, заяви ужиленият вложител Вежди Рашидов пред „Стандарт“. Да не се повтори случаят от банковата криза от 1996-97 г., когато цялото разпродадено имущество и активи на няколко затворени банки не стигнаха да се плати само на квестори и синдици, припомнят запознати.

И докато се чакат сроковете, посочени от БНБ, изнервените вложители и кредитори на КТБ са на предела на търпението си. Стотици граждани и още толкова малки и големи фирми се чудят как да се разплащат и откъде да търсят заеми, за да не фалират или да умрат от глад.

Сигурно има вече и компании, които са в действителен банкрут заради загубите си от затворените банки. В същото време се появиха съмнения за продажби на активи и други закононарушения, които допълнително нагнетяват обстановката.

И експерти, и бизнес, и политици, и ощетени граждани са убедени, че първите действия на новите парламент и правителство трябва да са за разрешаване на кризата с двата трезора. Дали обаче нервите на потърпевшите ще издържат, докато политиците стегнат редиците си?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *