Започна розоберът в Карлово, началната изкупна цена е 1,50 лв./кг

От: Иванка Петкова

При първоначална цена от 1,50 лв. за килограм цвят започна розоберът в Карловско. Цената все още е ориентировъчна, защото се чакат офертите на големите преработвателни фирми – софийските “Булатарс”и “Интермед”, карловската “Българска роза”, казанлъшката ЕТ “Еньо Бончев”. Те имат сключени дългосрочни договори с по-големите производители в района – предимно кооперации, и плащат суровината след края на кампанията.

Стартовата цена от 1,50 лв./кг е усреднена от последните 2 години, коментираха производители. Напоследък кампанията започваше при цени около 1,40 – 1,60 лв. и към края на сезона стигаше до 1,80 – 1,90 лв. до 2 лв./кг. По-дребните изкупвачи предлагат малко по-високи цени, но те не могат да повлияят на окончателната изкупна цена, определяна от по-големите фирми.

Кампанията продължава между 3 седмици и 1 месец в зависимост от времето. Тъй като тази пролет е топла, се очаква розите да изцъфтят по-бързо.

Берачите ще получават около 40 – 50 ст. надница за всеки прибран килограм цвят. Заплащането на труда е с около 5-10 ст. по-високо от миналата година. Причината е, че все по-трудно се набират берачи за изморителната селскостопанска работа.

Розите се берат в ранните часове на деня – от 5 ч. максимум до 10,30 ч., докато не се е изпарила росата. Тогава съдържанието на розово масло в цветовете е най-високо и съответно рандеманът от реколтата – най-добър. За да приберат навреме цветовете, производителите се принуждават да наемат с организиран транспорт работници дори от селища, отдалечени на десетки километри от котловината.

Около 4000 дка рози растат в Карловско, повече от половината са частни градини до 10 дка. През последните години се забелязва тенденция на леко увеличение на площите, засадени с рози, съобщиха от общината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *