Заради кризата намаля броят на вторите раждания през 2010-та

През 2010 година, като година на криза, в България намаляха ражданията на второ дете, каза в интервю за „Дарик кафе“ д-р Методи Янков. Според него бейбибумът през последните няколко години в страната се е дължал основно на това, че в родилните домове са се върнали жените, които раждат второ си дете – тази тенденция обаче била прекъсната от несигурността заради кризата.

Категоричен съм в това отношение, че първото дете в България продължава да се ражда в едни нормални статистически граници, включително и за 2010 година, но в тазигодина понамаляха вторите раждания – обяснява специалистът. Това според него е израз на страх, на предпазливост, на планиране за по-добри времена.

Съвременната двойка не само иска да продължи рода, а иска да отгледа поможе би най-добрия за тях начин децата, да ги възпита, за което трябва и икономическа стабилност. Клатушкането в последните две години неминуемо се отразява на планирането и раждането на второто дете в българската родилна действителност – посочва д-рЯнков.

На 8 януари според народния календар празнуват бабите акушерки. Бабинден почита жените, които преди години са помагали да се появи новият живот в домашни условия. Акушерките и гинеколозите реално имат два празника – по стар и нов стил – днес и на 21 януари, когато официално е Денят на родилната помощ.
Според д-р Методи Янков, „раждането в домашни условия“ с напредването на медицината през XXI век е патология: Съвременните родилни условия не могат да бъдат пренебрегнати и са за препоръчване, особено когато има изградена култура. Категорично съм против тезата колко физиологично, колко психологически вярно е да се ражда вкъщи. Това са жестоки рискове и аз не препоръчвам на никоя двойка да поемат този риск в името на временна популярност.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *