Заради пчелите ЕК забранява 4 препарата за слънчоглед, церевица, рапица и памук

Временната мярка се налага заради високата смъртност при пчелните семейства през последните 10 години, обясни та и припомни, че още през януари Европейската агенция за безопасност на храните е публикувала доклад, в който се изразяват сериозни опасения за високия риск от използването на препаратите.
Временната забрана, която се планира, ще засегне използването на пестицидите върху царевица, слънчоглед, рапица и памук, предаде БГНЕС.
Няколко страните в ЕС вече са въвели частично тази мярка и имат положителни резултати.
В същото време засегнатите производители не приемат заключенията от докладите. Те изтъкват икономически аргументи, според които забраната ще доведе до загуба на 50 000 работни места и на 17 млрд. евро за следващите пет години.
Изчисленията на привържениците на спирането на препаратите сочат други данни – ползата от опрашването на пчелите за година е 15 млрд. евро. Те припомнят, че неоникотиноидите са пестициди, които провокират големи смущения в нервната система, предизвикват парализа или тотална дезиориентация на пчелите, така че те не могат да намерят дори собствения си кошер.
Предстои до края на март тази тема да бъде разисквана в страните-членки на ЕС, за да могат те да излязат с официална позиция и предложението за временната забрана да влезе в ЕК. Ако се одобри, тя ще влезе в сила най-късно през юли.
При посещението си в Русе евродепутатът Мария Габриел награди децата, участвали в тазгодишния конкурс на европейска тематика за рисунка, есе и мултимедийна презентация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *