Зараза унищожи 80% от младите ябълкови градини

Опасната зараза огнен пригор унищожава 70-80% от градините с ябълки, круши и дюли в Пловдивско. С официално писмо до Министерството на земеделието и горите (МЗГ) техните собственици са поискали щетите да бъдат описани от оторизирана комисия и да им бъдат изплатени обезщетения, съобщиха пред Дарик потърпевши. Повече от месец няма отговор, макар че и ние сме информирали министерството за проблема, призна пред Дарик директорът на Областната служба “Земеделие и гори” Стефанка Цонева.

Има опасност голяма част от пострадалите собственици на градини да загубят и домовете си, ипотекирани срещу теглените за засаждане на овошките кредити. Мария Шикова от Перущица, която е била принудена заради огнения пригор да изреже до дънер ябълковите си дръвчета, очаква Държавен фонд “Земеделие” да се произнесе по искането й за разсрочване на 17-те хиляди лева кредит и за предоговаряне на погасителния план. Надявам се на разбиране, защото съм заложила къщата, в която живеем със семейството на дъщеря ми, заяви пред Дарик фермерката.

Собствениците на младите градини, които са най-силно засегнати от инфекцията, нямат вина за пораженията, коментира началникът на регионалното звено “Растителна защита” Тодор Гешев. Той не приема обвиненията на стопаните за несвършена работа и посочва като причина за големите щети активизирането на бактерията по време на цъфтежа.

Компрометирана е не само тазгодишната реколта, а е заразена и дървесината на семковите овошки, казва агрономът Валя Бояджиева, чиято градина в село Строево също е унищожена. Повечето от стопаните са принудени заради заразата да изрежат дръвчетата до дънер. Според специалистите след такава резитба трябват поне 4-5 години за възстановяване на плодните пъпки.

Потърпевшите обвиняват МЗГ за ситуацията, която определят като бедствие. Заразата тлее от години, но министерството не е направило никакви стъпки да я обяви и да започне борба за унищожаването й, заяви пред Дарик Валя Бояджиева. Тя и още 12 собственици на градини са готови да търсят възмездие за бездействието на българските власти и от Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *