Засегнат министър определи критиките на Първанов като вредни

Аз никога не съм правил аналогия между 500-те млн. евро за АЕЦ „Белене“ и средствата за проекта „Горна Арда“, каза по БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод упрека към него на президента Георги Първанов.
В силно критична статия, в която се оспорва енергийната компетентност на правителството, публикавана вчера на интернет страницата на президента, Първанов посочва, че „ако правителството месеци наред умува за тези 500 милиона, които са нужни за „Белене” през тази година, то как така реши за броени минути да деблокира проекта „Горна Арда”, чиято стойност е също 500 млн. евро? Тази бързина не се ли обяснява с доскорошното положение на министъра на икономиката и енергетиката като представител на основна фирма-изпълнител?“
Начинът по който се изказва президента показва безпочвеността на подобно твърдение. Ако предишното правителство не беше действало мудно, а действаше като нас, досега щяхме да имаме готови проекти, магистрали и много други важни обекти, подчерта Трайков, цитиран от БГНЕС. Подобно изказване като това на президента е вредно, направено по този начин.
Премиерът Борисов и г-н Путин при разговорите си постигнаха договорености и сега да се говори какво е могло да се случи е безсмислено, контрира Трайков енергийните препоръки на Първанов към правителството.
За един месец сме на власт и да се казва, че не се работи е меко казано недопустимо, посочи Трайков. Много от констатациите в статията на президента трябва се отнасят към предишното правителство, категоричен е министърът. Не се чувстваме некомпетентни, както казва президентът, категоричен е Трайков.
Нарекох недопустимо изказването на президента, защото казаното от него става пред очите на Русия и освен това буди особени коментари, заключи министърът.
Президентът няколко пъти заяви, че няма да се произнася по никакъв начин през първите 100 дни на управлението, но станаха събития, които поставят в опасност енергийната сигурност на страната, която е част от националната сигурност, каза по bTV ген. Никола Колев, началник на кабинета на президента. По думите му този тип отношения не са в полза на държавата. Статията беше планирана, но президентът решава кога да бъде публикувана.
Ген. Колев подчерта, че ако не е бил случая около Охрид, при който позициите на Борисов и Първанов се разминаха, държавният глава е щял да спести някои по-сериозни оценки в статията си, че Борисове отишъл на среща с Путин неподготвен. По думите му Първанов е имал много срещи с Путин още в качеството му на президент и срещите с него не са леки.
Всеки трябва да бъде подготвен, защото това е политик от голяма класа, каза ген. Колев и добави, че пред руската страна е много трудно да се защитят националните интереси, така че преговорите са стъпка по стъпка. Има резултати с подписани много договори, но не са финализирани, добави началникът на кабинета на държавния глава.
Според него държавниците трябва да вземат решения, които може да са в ущърб на определен регион, но трябва да се търсят компенсации по друг начин, каза ген. Колев, визирайки евентуален нов референдум за газопровода Бургас – Александруполис.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *