Засили се граничния ветеринарен контрол

Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов разпореди засилване на граничния ветеринарен контрол върху вноса на хранителни продукти от животински произход от страни извън ЕС в България. Поводът е информацията за епидемия от свински грип в Мексико.
При търговски внос на месни и млечни продукти от трети страни ще се проверяват документите за произход и пратките ще бъдат допускани на територията на страната по преценка на ветеринарните власти. Вносът на месни и млечни продукти за лична консумация от страни извън Европейския съюз е забранен с изключение на Андора, Хърватска, Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино и Швейцария.
„Засилването на граничния ветеринарен контрол върху вноса на месни продукти от страни извън ЕС е превантивна мярка”, каза д-р Войнов. „След 2007 г. на граничните пунктове у нас не е засичан внос на свинско месо от страни, които не са членки на ЕС. Свинският грип в същинския му вид с щам H3N2, който се среща у нас, не представлява опасност за човешкото здраве. По принцип при консумация на месо след топлинна обработка от над 70 градуса вирусите се унищожават. Засега обаче няма данни вирусът да се пренася по друг начин, освен по въздушно-капков път. В момента изчакваме позицията на Световната здравна организация за предприемане на единни мерки за ограничаване разпространението на заболяването”, уточни генералният директор на НВМС.

От пристанище Варнаса били освободени 40.5 тона конско месо, транспортирано от Мексико. В сертификата на пратката е описано, че конете са с произход САЩ и са заклани в Мексико. Месото е тръгнало от Мексико на 25 февруари 2009 г. и е пристигнало у нас на 13 април 2009 г. Извършени са всички необходими проверки на документите и микробиологични изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *