Застраховането отбелязва ръст

Свитото ипотечно кредитиране е една от основните причини и за липсата на ръст при имуществените полици

©Мария Съботинова

Разместванията на пазара на частното здравно осигуряване са помогнали на застрахователния сектор да отбележи ръст през първите осем месеца на годината в сравнение със същия период на миналата, показва статистика на Комисията за финансов надзор (КФН). Повишението обаче не засяга две от най-масовите полици – имуществените и „Автокаско“, които са и индикатор как се движат пазарът на ипотечни кредити и лизингът на автомобили. За сметка на тях приходите от задължителната „Гражданска отговорност“ отново са нараснали, но в пъти по-малко, отколкото платените обезщетения по нея.

В нови портфейли

Август е първият месец, в който здравните фондове официално прекратиха дейност и станаха застрахователи, поне тези, които се прелицензираха. Някои бяха закрити, а други, част от финансови групи, предпочетоха вливане в застрахователно дружество на групата. В резултат има силно увеличение на премиите по полица „Заболяване“, но сравнения на годишна база засега няма как да се правят. Част от портфейлите на здравните фондове са се прехвърлили към компании от общото застраховане, а други – към животозастрахователи. Наред със здравните застраховки увеличение има и на други продукти от животозастрахователния сектор, като класическите полици и свързаните с изплащане на рента. Продуктите с инвестиционен фонд продължават да стават все по-популярни, макар че носят малка част от всички приходи в сектора.

Свързани дейности

Автомобилно застраховане продължава да носи над 70% от приходите на компаниите, предлагащи общо застраховане. Там има лек спад на сключените договори по „Каско“, които в голямата си част са обвързани с лизингови автомобили. При имуществените полици нивото на приходи е почти замръзнало, като причина може да се търси и в замрялото ипотечно кредитиране. По време на кредитния бум това беше силен фактор за ръст на премиите, сега обаче кризата продължава сериозно да притиска пазара.
За разлика от предишни периоди премиите от полици, сключени през брокери, са се увеличили само с 0.7% през първото полугодие в сравнение с юни миналата година, като стигат близо 406 млн. лв. За миналата година ръстът беше почти 2%, преди това беше още по-голям. За първото полугодие причината е отливът от животозастраховане, договаряно през посредниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *