Застрахователи ще искат неустойки при катастрофи в нетрезво състояние

От Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при пътни произшествия се обявиха срещу Наредба на Комисията за финансов надзор, приета в началото на годината. Наредбата трябва да урежда документите за пътни произшествия. В нея се казва, че застрахователните компании имат право да търсят неустойки от причинител на катастрофа, който е бил в нетрезво състояние.

Друга промяна е, че виновният водач при катастрофа може да не представи на застрахователната си компания своята част от констативния протокол и по този начин другата страна няма да получи застраховката си.

Председателят на асоциацията Георги Вълков, призова комисията и МВР да променят новото правило и го определи като вратичка в закона, увеличаваща бюрокрацията.

При наличие на алкохол в кръвта застрахователната компания може да търси неустойка от виновния водач, която в някои случаи достига от 100 до 300 000 лева. Това каза Венелин Урдев от асоциацията и даде за пример случаят с Максим Стависки. „Ето случай, в който застраховката не покрива изцяло отговорността. Не говорим за наказателна отговорност, а за гражданска“, каза той.

Според Вълков във времето на финансова криза застрахователите ще се възползват максимално от новата наредба. В закона се казва още, че водачът ще плаща обезщетение, ако е отказал проверка за алкохол, напуснал е мястото на катастрофата или не е уведомил в законовия срок застрахователя си. „Застрахователите ще печелят пари от това, че има някаква законова вратичка да мотаят хората. Ако е голяма сумата ви прави запор и на паспорта, блокира ви и банковите сметки. По този начин той ви принуждава да платите“, уточни Вълков.

От 30 април до 5 май по пътищата на страната са загинали 20 души, а 14 са с опасност за живота. Повечето от тях са млади – до 35-годишна възраст, алармираха от асоциацията. Заради черната статистика започвала нова кампания съвместно с общините в страната. Членове на асоциацията са готови да четата лекции в училищата за безопасността на движението и да раздават дискове с образователни клипове на тях. Повод за това са и предстоящите абитуриентски балове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *