Застрахователният регулатор назначи оздравителна програма на „Евроинс Румъния“.

Румънското дружество на „Евроинс иншурънс груп“ (ЕИГ), застрахователният подхолдинг на публичната „Еврохолд България“, е поставено в оздравителна програма от финансовия регулатор на страната, която цели да подобри финансовото му състояние в рамките на една година. Решението от 14 октомври идва три месеца след като проведеният преглед на балансите на големите компании в сектора показа солиден капиталов недостиг в четири от тях, сред които и „Евроинс“. Тогава оценката беше за дупка от близо 600 млн. леи (120-130 млн. евро) и от компанията се очакваше да представи мерки за преодоляването й.

От българското дружество майка обясниха, че на 12 октомври е вписано увеличение с 200 млн. леи (45 млн. евро), с което „Евроинс Румъния“ отговаря на настоящите нормативни изисквания. „Оздравителната програма е във връзка с подготовката за приемането на европейската директива „Платежоспособност II“, която влиза в сила от 1 януари 2016 г. и за която все още има достатъчно време. На практика това е една превантивна мярка от страна на регулатора, която цели гарантирането на стабилността на пазара в перспектива и има положителен ефект, тъй като подготвя компанията по-добре за предстоящите промени в регулаторната среда“, коментира изпълнителният директор на ЕИГ Кирил Бошов.

Запълване на дупките

Според съобщението на румънския надзорен орган „Евроинс“ трябва до 20 дни да представи програма и да се отчита всеки месец за напредъка си по нея. Вътре трябва да са оценени както финансовите средства, предвидени за покриване на границите на платежоспособност, така и други мерки като презастрахователни договори. Регулаторът има практика да натиска за решаване на проблемите предимно чрез капитал и вероятно и сега ще действа така.

Това се потвърждава и от действията на „Евроинс“. Отрицателният капитал, констатиран от прегледа на баланса по данни към средата на 2014 г., вече частично беше покрит с увеличение на капитала през май с около 20 млн. евро и сега с още 45 млн. евро. Въпреки това ЕИГ се подготвя и за още инжекции. „Компанията майка „Евроинс иншурънс груп“ вече взе решение за свикване на общо събрание на акционерите за увеличение на капитала за нуждите на дъщерните си дружества, в това число за „Евроинс Румъния“, и продължаване на стратегията за придобиване на компании в региона“, заяви Бошов пред „Капитал“.

От публикуваните в Търговския регистър документи става ясно, че събранието е насрочено за 19 ноември. Планираното увеличение е с до 195.583 млн. лв. (100 млн. евро), като според условията то може и да не бъде записано изцяло. Тук основният въпрос е колко средства ще може да осигури за целта „Еврохолд България“ в рамките на следващия месец. Самият холдинг е публично дружество и в такъв кратък срок не може да направи увеличение на капитала, така че вероятно ще се търси дългово финансиране. При цена на акция 70 ст. пазарната капитализация на целия „Еврохолд“ е 90 млн. лв. Неконсолидираните активи са 368 млн. лв., а консолидираните 928 млн. лв. Според източник, близък до компанията, се водят преговори с големи чужди инвеститори за придобиване на значителен дял в ЕИГ, с което да се набавят част от търсените 100 млн. евро.

От ЕИГ обясняват, че освен на средства от акционерите ще се разчита и на подобрение на презастрахователната програма, както и на повишаване на финансовите резултати. В началото на октомври оперативният директор на румънското дружество заяви, че очаква през 2017 г. компанията да излезе на печалба. За 2014 г. „Евроинс Румъния“ отчете най-голямата загуба на застрахователния пазар в страната – 14.3 млн. евро. Като цяло в Румъния печелившият сектор е животозастраховането, докато общото застраховане, където оперира и „Евроинс“, е сумарно на 30 млн. евро загуба за годината.

„През последната една година „Евроинс Румъния“ непрекъснато подобрява своите финансови показатели. Ще направим допълнителни промени и в презастрахователната си програма в посока цедиране на повече риск на международните застрахователни пазари, с което да отговорим на изискванията на „Платежоспособност II“, заяви Бошов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *