Застрахователният сектор расте въпреки кризата

Застрахователният пазар в страната продължава да расте въпреки икономическите сътресения, пише в януарския доклад на ЦИР за икономиката на България. В края на деветмесечието на миналата година приходите на застрахователните дружества са по-високи с 23,6% на годишна база, темпът остава по-висок от инфлацията и през четвъртото тримесечие. Делът на приходите от общо застраховане е 84,4%, а останалите 15,6% са реализирани в животозастраховането.
Премийните приходи на общото застраховане в периода януари-септември 2008 г. са 1050,7 млн. лв. Спрямо същия период на 2007 г. те са нараснали с 23,3%. Отново най-голям принос за този растеж продължават да имат автомобилните застраховки, които са и с най-голям дял на пазара на общото застраховане – 69,5 на сто. С 34,3% са нараснали приходите от застраховка „Гражданска отговорност“, която заема 21,7% от пазара.
Все по-голяма популярност добива и финансовата „Застраховка на кредити“, по която се отчита ръст на премийния приход 17,85%, отбелязват експертите на ЦИР, обяснявайки това с ефектите на кризата.
Номиналният темп на нарастване на приходите от премии на животозастрахователните компании е 25,2%. Най-висок относителен дял тук продължава да заема застраховка „Живот“ – 73,8%, което превърнато в пари е 143,7 млн. лв.
Източници: Insurance.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *