Застрахователни компании се заканиха да емигрират

Поне половината от резервите на застрахователните компании ще бъдат изнесени в чужбина, ако се въведе облагане върху оборотите, а не върху печалбите в сектора. За това предупредиха от Асоциацията на застрахователите в България. Според бранша има голяма вероятност да се стигне до декапитализация или несъстоятелност на дружествата. Със сигурност ще се стигне и до оскъпяване на застрахователните услуги.

Застрахователите вероятно ще прибегнат до правенето на застраховки от чужбина, чрез компании в съседните страни. Компаниите-майки имат право да изтеглят част от резервите на дружествата си към други страни, което застрахователите определиха като данъчна миграция. В момента резервите на бранша са над 1 млрд. лв., като поне половината може да бъдат изнесени от страната. От асоциацията отчетоха, че миналата година са платени само 5-6 млн. лв. преки данъци, но други 200 млн. лв. са влезли в хазната като осигуровки и данъци върху доходите на заетите в застраховането. Десетки хиляди са заети в сектора и ако бъде въведено новото данъчно облагане, голяма част от тях ще изгубят работата си.
Сред негативните ефекти от промяната на данъка ще бъде и оскъпяването на застраховките. От бранша не се наеха да прогнозират с колко ще цените на различните видове застраховки по отношение на задължителната Гражданска отговорност освен до скок на цената, ще се стигне и до намаляване на обхвата й. Новият вид облагане със сигурност ще удари сериозно и животозастраховането, категорични са от бранша. Оттам заявиха, че въвеждането на данък върху оборота на застрахователите е аналогично на данък върху лихвите на банките.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *