Застраховките срещу фалит на България леко се покачиха

Инвеститорите на международните капиталови пазари не гледат с по-лошо око на България заради проблемите на Гърция и не разпродават облигации само защото двете страни са съседки. Последните събития се отразяват символично върху цените, на които се търгува българският дълг, а макар да се покачват, нивата на застраховките срещу фалит на страната са далеч от това, което бяха през януари например. Eкспертите, които следят котировките, намират, че ситуацията е благоприятна за инвеститорите, които търсят да купят на ниска цена доходоносни финансови инструменти, каквито са българските държавни облигации. Активни в това са местните инвеститори и най-вече банките, които през последните месеци увеличават експозициите си в дългови книжа.

В понеделник 5-годишните доларови CDS-и (застраховките срещу държавен фалит) достигнаха ниво 232.345 пункта, около което се колебаят от средата на юни. През април и май котировките се движиха около 200 пункта, а през януари – около 250. При основните еврооблигационни емисии, считани за бенчмаркови, движенията също не са резки, макар посоката да е негативна. Книжата с падеж 2017 г. поевтиняха от 106.90% на 106.75% от номинала в понеделник по обед. С подобни стъпки се движат и книжата от емисиите с падежи 2022 г. и 2024 г. (виж графиката). Реалните изтъргувани обеми зад тези котировки не са големи, което е повод експертите да коментират, че стойностите на измененията не показват някаква конкретна реакция на пазара към България. Такава динамика е обичайна за държавните облигации и без да има фундаментални новини. Тя е типична за фазата Wait and See, при която инвеститорите изчакват проясняване на проблемна ситуация, преди да вземат решения за продажби или покупки на ценни книжа. Ето защо специалистите очакват, че пазарът ще остане слабо ликвиден и без посока в близките две седмици. Търговията ще се движи от външни инвеститори, които балансират регионалните си експозиции и така създават възможности за изгодни покупки.

От такива през последните месеци очевидно се интересуват местните инвеститори и най-вече банките. В последния бюлетин „Държавен дълг“, издаван от Министерството на финансите, се вижда увеличение на експозициите в почти всички видове български дълг, емитиран на международните пазари. В емисията с падеж 2017 г., която е с номинал 950 млн. евро, местни инвеститори държат 392.27 млн. евро в края на април, а при останалите четири емисии процентът е около 30 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *