Застрашават ли цените на суровините стоковото финансиране в Китай?

Енергичните правителствени мерки срещу употребата на стоки като гаранция за финансиране на сделки в Китай могат да доведат до тежки загуби за целия клас активи, предупреждават анализатори.

„Рентабилността на схемите по стоково финансиране се понижи, а властите увеличават усилията си за ограничаване на някои форми на сенчестото банкиране“, заяви пред CNBC Каролин Бейн, старши икономист в Capital Economics.

Традиционните сделки по стоково финансиране в Китай помагат на местните компании да използват даден взет под наем актив, например мед, продавайки го или използвайки го за обезпечение на вътрешния пазар, преди да изплатят обратно първоначалните си задължения. По този начин дружествата практически се снабдяват с оборотен капитал.

Практиката не е нова, но наскоро влезе във фокуса на властите в Пекин след новината, че подобни сделки са били отговорни за една трета от растежа на паричното предлагане в страната през миналата година. Стоковото финансиране осигурява приток на горещи пари, които могат да повлияят отрицателно на икономиката, създавайки кредитен бум и повишавайки рязко инфлацията.

Според експерти натрупването на големи недекларирани стокови запаси в Китай прави пазарите да изглеждат изкуствено стегнати. Неофициалните медни запаси, например, достигат повече от 700 000 тона по данни на Capital Economics.

„Хаотичността на сделките може да доведе до рязко понижение на цените, след като запасите излязат на пазара“, посочи Бейн. „Въпрос на време е властите да се насочат към сделките с медта в резултат на освобождаването на медни запаси“, допълни тя.

Южноафриканският кредитор Standard Bank Group вече предупреди за потенциалните загуби, които ще настъпят в резултат на по-ниските цени на суровините. Други експерти също споделят мнението, че перспективите пред глобалния стоков пазар са мрачни на фона на все по-интензивните правителствени репресии в Китай. Поднебесната империя е един от най-големите консуматори на суровини, отговарящ например за около 40 на сто от световното търсене на мед.

Желязната руда поевтиня с 14 на сто през май, с което спадът от началото на календарната 2014 г. достигна цели 32 на сто. Междувременно цената на медта записа най-резкия си спад в последните седем седмици в сряда. Фючърсите върху червения метал с доставка през юли се търгуват при 3,092 долара за паунд в четвъртък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *