Затварят 10 митници, съкращават 553 митничари

В социологически изследвания митниците са сред трите най-корумпирани учреждения, затова реформата, която се предвижда в агенцията, цели спиране на корупцията и по-добра събираемост на приходите в бюджета.
Това каза министърът на финансите Дянков, който обяви какви промени предприема правителството в Агенция „Митници“. Според него отлагането на реформите за догодина би създало проблеми и това трябва да стане сега, предаде БГНЕС.
Очакван ефект от реализирането на икономии чрез съкращаване на щата с 553 бройки или 14.9% съкращение на персонала ще доведе до икономии от фонд „Работна заплата” и задължителни осигуровки в размер на 450 000 лева месечно или 5.4 млн. лева годишно. Сегашният щат е 3705 бройки, т.е. ще останат 3152. От ръководните длъжности се съкращават 126 бройки или 22.8 на сто от общия им брой. Промяната ще доведе до съкращаване на длъжности – 10 началници на митници, 14 заместник-началници, 76 началници на отдели, 19 началници на отдели, 7 началници на митнически пунктове.
През декември ще стане ясно колко от останалите ще си тръгнат след проверка на уменията, при която ще се държи сметка и за конфликт на интереси, коментира Дянков, цитиран от „Фокус“.
Редуциране на броя на митниците от 17 на 9, предвиждат структурните промени. Закриват се 19 митнически бюра, като с новосъздадените броят им става 39. Закриват се и 7 митнически пункта, като броят на пунктовете след реформата става 34. Закриват се Митница София, Митница Аерогара София, Митница Благоевград, Митница Кюстендил, Митница Перник, Митница Кулата, Митница Калотина, Митница Добрич, Митница Видин, Митница Силистра.
Запазват се само петте регионални митнически дирекции – Варна, Бургас, Русе, София, Пловдив. Създават се две митници, 10 митнически бюра, и 3 митнически пункта.
Очакванията са промяната на структурата да доведе до по-голяма събираемост на акцизите и ДДС, за да се постигне балансиран бюджет и да се намали корупцията, обясни Дянков. Освен това се очаква да се постигне облекчаване на администрацията от излишните структури, намаляване на издръжката на митническата администрация, увеличаване на приходите, реализирани от всяка митница.
Назначенията на ръководния състав и на митническите служители ще стават чрез конкурс. Служителите на митниците ще преминат през тестове в четири нива за проверка на нивото им на компетентност, обяви шефът на агенцията Ваньо Танов.
„Агенцията ще стане по-малка, по-прозрачна и по-добре платена структура, каза вицепремиерът. С по-добрите заплати на митническите инспектори ще се намали и корупционният натиск върху тях“, увери Симеон Дянков.
Междувременносе проведе среща с ръководителите на екипа британски консултанти от „Краун Ейджънтс“, които работят у нас по програма за модернизация на българската финансова администрация, съобщиха от МС. На срещата е обсъдено изпълнението на програмата и възможността да се подкрепят по-активно усилията на правителството за повишаване събираемостта на държавните приходи и разкриването на икономически престъпления.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *