Затвориха поредните три щатски банки, испанската BBVA придоби друга

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA – втората по големина испанска банка, придоби базираната в Тексас затруднена банка Guaranty Financial Group Inc. с цел да разшири дейността си в американския Юг. В същото регулаторите затвориха банки в Джорджия и Алабама, с което броят на закритите банки за тази година достига 81, предаде Bloomberg.
Клоновете на Guaranty в Тексас и Калифорния от днес стават офиси на базираната в Алабама BBVA Compass – щатското подразделение на испанската банка. Регулаторите са сезирали и три други банки с общи активи в размер на 927 млн. долара.
Guaranty има активи на стойност 13,5 млрд. долара и депозити за 12 млрд. долара. Банката е“била в несигурно и нестабилно състояние заради влошаването на качеството на кредитното портфолио, недостатъчната печалба, капиталовата несъстоятелност и ограничената ликвидност”, посочват от регулатора на финансовата институция Office of Thrift Supervision.
От банките, затворени тази година, три са имали активи, надхвърлящи 10 млрд. долара: Guaranty, Colonial BancGroup Inc. от Алабама и BankUnited Financial Corp., Флорида.
От BBVA заявяват, че придобиването на активите и депозитите на Guaranty ще създаде 15-та по големина щатска търговска банка с депозити за 49 млрд. долара и 767 клона в Алабама, Аризона, Калифорния, Флорида, Колорадо, Ню Мексико и Тексас.
Guaranty обяви миналия месец, че не може да набере капитала, изискван от регулаторите.
Останалите три банки, затворени от регулаторите, са Iberiabank от Лафайет, Луизиана, United Bank от Джорджия и Stearns Bank от Минесота.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *