Захарта поевтинява до най-ниското си ниво от 2010-а година насам

Захарта се търгува на най-ниските си нива от 2010-а година насам в Ню Йорк, след като Индия одобри план за субсидиране на износа на суровината, за да противодейства на пресищането на вътрешния пазар.

Правителството на Индия ще даде стимули за износа на 4 млн. тона захар в рамките на следващите две години от втория най-голям производител в света, като детайлите все още остава да бъдат уточнени от министрите на финансите и храните.

Мартенските фючърси на суровата (нерафинирана) захар паднаха с 0,3% до 15.19 цента за паунд (1 паунд = 0,45 кг) на ICE Futures U.S. в Ню Йорк. Цената дори достигна 15.10 цента, което е най-ниското и ниво от 21-ви юни 2010-а година насам. Обемът на изтъргуваните контракти е с около 4% по-висок от 100-дневната средна.

В Лондон бялата (рафинирана) захар за доставка през март падна с 0,4% до 414,90 долара за тон, като преди това докосна 414,40 долара – най-ниската й стойност от април 2009-а година насам.

Според анализатори увеличението на износа допълнително ще понижи цените и е много вероятно достигането на нива от 15 цента за паунд до края на седмицата.

Миналата година захарта отбеляза трето поредно годишно поевтиняване, а за настоящата година се очаква предлагането да надхвърля търсенето с 4,73 млн. тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *