Защитниците на Кремиковци не се отказват

Както и се очакваше, финансовият министър Симеон Дянков не одобри оздравителния план на Кремиковци. Едва ли някой е очаквал той да се съгласи да разсрочи публичните вземания на фалиралото дружество, както предвижда планът. Това предопределя отхвърлянето му и от съда. Така спасителният план за металургичното предприятие не може да бъде гласуван на общо събрание на кредиторите. В този случай законът предвижда да се задейства процедурата по несъстоятелност и на практика започва разпродажба на активите.
Сагата с фалита на Кремиковци, продължила повече от две години, обаче не свършва дотук. Синдикатите обявиха, че ще обжалват всяко съдебно решение, което води до отхвърляне на оздравителния план. Много от кредиторите също били на това мнение. Те си давали сметка, че ако тръгне към продажба на активи, едва ли ще получат нещо. Подобрената конюнктура в стоманопроизводството давала добри перспективи и само с работещи мощности Кремиковци може да им се издължи. Преди месец от завода обявиха, че получават много поръчки и ако им се разреши да произвеждат, до 2-3 месеца биха достигнали добив на 50 хил. т стомана от електропещите.
Дори и проблемът с комплексното разрешително би могъл да се реши лесно, защото най-големите замърсители – доменното и коксохимичното производство, вече не работят. Постигането на екоизискванията за електропещите е реално изпълнимо.
Процедурата по разпродажба на активите е още по-дълга и тромава, предупреди самият синдик Цветан Банков. А той със сигурност е човекът, който в България най-добре знае колко дълго се точат тези процедури. Защото е бил синдик на Плама, на Химко, на Стомана-Перник. Последното предприятие е прекрасен пример как все пак компания пред фалит може да бъде оздравена, когато се приложи оздравяване и се намери добър инвеститор. Според него също част от кредиторите, дори да не са поискали да трансформират вземанията си в акции, са готови да подкрепят оздравителния план.
Голямото разколебание на тези кредитори дойде от неясната позиция на новото правителство към бъдещето на металургичната компания. Затова през август те масово се отказаха да капитализират вземанията си, въпреки че месец преди това 60% от тях бяха готови на тази стъпка.
Държавата тази и следващата година предприема големи инфраструктурни проекти. Интересно е с какви метали ще се изграждат те. Откъде ще се внасят? Мнозина виждат в загробването на Кремиковци задкулисни интереси.

Мила Кисьова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *