Защитният кожух на „Фукушима-1“ не е разрушен

По данни на телевизия Ал Джазира към 17 часа българско време жертвитеслед земетресението в Японияи последвалотоцунамиса около600 души, а хиляди са изчезналите.
Водороден газ, използван за охлаждане, избухнав първия реактор наяпонската АЕЦ „Фукушима“, разположена на 240 км от Токио.Пострадали сачетирима специалисти. По-рано вавариралия реактор започна неуправляема ядрена реакция и част от горивото се спече. За да не бъде разрушен корпусът бе пристъпено към изпускане на радиоактивнатаи персоналът започна да подава с пожарни помпи морска вода в охлаждащия контур.
Властите евакуираха населението от 20 километрова зона около първия реактор на централата „Дайчи“ и втория – „Дайни“
Официално бе съобщено, че защитният кожух на ядрения реактор „Дайчи“ не е разрушен при експлозията. Правителственият говорител Юкио Едано посочи, че е отчетено намаляване на радиационния фон в района на електроцентралата.
Японските власти са информирали Международната агенция за атомна енергия, че са започнали подготовка за раздаване на йод на хората, живеещи в района на атомната електроцентрала. Йодът се използва за засилване защитните сили на организма при радиоактивно лъчение.
Автомобилният производител „Тойота“ заяви, че спира работата в 12-те си завода в Япония, докато не бъде гарантирана сигурността на работниците.
Над 215 000 души са настанени във времени подслони.Създаден е евакуационен център, изпратени са армейски части в най-тежко пострадалите райони. Жителите на Токио опразниха магазините и се запасиха с бензин, подготвяйки се да напуснат столицата, за да избегнат последиците от евентуална ядрена катастрофа.
Мощната стихия е оставила над 1,1 милиона семейства без вода заради разрушените водопроводи, съобщихапредставители на японското министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието. Недостиг на вода, според данни на ведомството, се усеща в 16 префектури – от най-северния японски остров Хокайдо до Айти в южната част от остров Хоншу. В най-сложно положение е населението на префектурите Мияги и Ибараки в Североизточна Япония. Около 5,6 милиона семейства в равнината Канто и в района Тохоку са без електричество, има и повреди по газопроводите.
Вторични трусове продължават да разтърсват региона.В 13.15ч.по Гринуич трус с предварителен магнитуд 6 бе регистриран във Фукушима, северна Япония.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *