Защо библиотека на IKEA у нас струва по-скъпо, отколкото във Финландия и Франция?

Ще си купувате нови мебели?

Бъдете благодарни, ако сте в Словакия, където емблематичната библиотека Billy е най-евтина измежду почти 50 страни в света, изследвани от Bloomberg. Цената на етажерката там е 39,35 долара, което е по-малко от половината на сумата, която ще трябва да дадете за същия артикул в Египет. Северноафриканската държава плаща най-много в списъка – 101,55 долара.

Докато голяма част от развития свят се бори да съживи инфлацията, след като цените в еврозоната падат, Египет е изправена пред необуздан ръст в цените. Инфлацията беше 9,2% миналия месец и се качи до над 13% по-рано през годината.

Повече от 41 милиона библиотеки от модела Billy са продадени, откакто продуктът е бил представен за първи път през 1979 г. Версията, която се оценява за индекс, е бяла етажерка с 202 см височина, 80 см ширина и 28 см дълбочина.

Средната цена измежду 48-те изследвани държави е 58,10 долара. В САЩ цената е 69,99 долара, което е със 17% или 10 долара увеличение от последното проучване.

В Швейцария, чиято столица Цюрих често се класира сред най-скъпите градове в света, цената на библиотеката е 51,43 долара.

Цените са взети от каталога за 2016 г. в сайта на Ikea, след което са били преобърнати в долари на 12 октомври за средния обменен курс през предишните 30 дни.

Екипът на Money.bg реши да проверикъде се нарежда цената на въпросната библиотека в България. Справка в официалния уебсайт на шведския магазин за мебели показва, че абсолютно същатабяла етажерка от модел Billyструва точно 100 леваили 58,24 долара(спрямо днешния курс). Могат да бъдат закупени библиотеки и в други два цвята -тъмнокафявифурнир бреза(бежов). Те се предлагат на цена от 140 лева (81,54 долара).

Така излиза, че за бялата библиотека Billy трябва да дадем толкова, колкото биха дали и във Великобритания. Интересното е, че по цена на този модел надминаване по-развити от нас страни като Литва, Финландия и Франция, където продуктът струва под 50 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *