Защо горивата в ЕС са скъпи въпреки евтиния петрол

Въпреки че от 6 май насам суровият петрол сорт брент е поевтинял с 21%, европейските потребители не го усещат по никакъв начин, пише Bloomberg. За пръв път от поне десетилетие спадът в цената на суровината не води след себе си поевтиняване на горивата на бензиностанциите. Дори напротив – те леко са нараснали, сочат данни на Европейската комисия.

По-силната американска икономика

Анализатори смятат, че причина за това е по-силната през този период икономика на САЩ, която консумира повече суровина от обичайното за сезона на автомобилистите в Америка. Обикновено европейските цени спадат, когато суровият петрол губи от стойността си.

„По-ниските цени на суровината предизвикаха много гняв и отчаяние сред шофьорите, понеже това по никакъв начин не се отразява върху цените в бензиностанциите“, коментира Люк Боздът, говорител на АА, най-голямата британска автомобилна асоциация. „Предвиждаме обичайния ход в цената на бензина, когато с края на автомобилния сезон в Америка търсенето ще намалее и цените ще спаднат.“

Икономиката на САЩ ще нарасне с 2.3% за тази година при 1.5% за тази на ЕС, сочат прогнози на икономисти, събрани от Bloomberg. Само за първите пет месеца на годината американците са изминали с автомобили 2 трлн. км, което е абсолютен рекорд, сочат данни на федералната администрация на пътищата в САЩ.

Броят на танкерите, които ще транспортират петролни продукти от Европа за източното крайбрежие на САЩ, се очаква да стигне петседмичен пик, сочи проучване на Bloomberg сред корабни брокери от сектора.

По-добре при дизела

Ситуацията е по-добра за европейските шофьори с дизелови двигатели. Цената на горивото спадна заради признаци, че доставките от Русия, САЩ и Близкия изток ще останат стабилни.

Анализаторът в швейцарската компания Petromatrix Оливие Жакоб смята, че разминаването между спада на суровия петрол и цените на горивата в Европа идва от силния долар. Той прави всички стоки, търгувани с долари, по-скъпи от купувачите, които ползват други валути. „Цената за потребителя в Европа изглежда много по-различно от тази на петрола сорт брент в долари“, казва Жакоб, цитиран от Reuters.

Тенденцията към спад в цените на суровия петрол ще продължи да спомага за икономическото възстановяване на ЕС, но и ще оказва негативен натиск върху инфлацията, обяви Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. За финансовата институция от Франкфурт, която се опитва да стимулира ръста на цените, това може да се окаже проблем. Банката предвижда лек ръст на суровия петрол към края на годината и повторно увеличение последователно през 2016 г. и 2017 г. Засега прогнозите за нивата на дългосрочна инфлация се оправдават въпреки сегашните ниски стойности, казва още ЕЦБ.

Проверка в България

В България цените на горивата също не са намелели значително, въпреки че цената на петрола спадна с една пета от месец май. В началото на миналия месец Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва анализ на пазара на бензин и дизелово гориво. Целта е да установи до каква степен понижението на цената на петрола на международните пазари се е прехвърлило върху цените на автомобилните горива за крайните клиенти.

Това е второ проучване на сектора за последните четири години, а предишното обхващаше периода 2009 – 2011 г. Тогава комисията установи нарушение на конкурентната среда и беше стигнала до извода, че пазара има картел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *