Защо горят амазонските гори

Амазонските гори са „белите дробове“ на света, които произвеждат една пета от глобалното количество кислород. А сега тези бели дробове горят. И буквално почерняват – с невероятна бързина. Бразилският президент е обект на международни критики, тъй като с агресивната си реторика насърчава хората да вършат умишлени палежи и отстранява реномирани еколози, ако публикациите им не му харесват.

Но дали реториката на Болсонаро наистина е чак толкова изненадваща? Какво друго би могло да се очаква от десен популист като него? Колкото по-разгорещени са споровете, колкото по-голямо е възмущението, толкова по-малко правителството на Бразилия ще е склонно на преговори. А това не е в интерес на световната общност.

Какво смята да направи тя, освен да се възмущава и да пуска послания в Туитър с хаштага #PrayForTheAmazon? В момента бушуват пожари, но съсипването на амазонските гори не е започнало от вчера. То неспирно напредва – кога по-бързо, кога по-бавно. При това не става дума само за отвоюването на нови земи за земеделие и животновъдство. От години постоянно расте броят на нелегалните златни мини.

В последно време в района на Амазонка бяха построени и няколко огромни язовира. До 2023 година броят им ще надхвърли 20 – те са по проекти, одобрени още по времето на левия президент Лула да Силва. Става дума за язовири със съмнителна енергийна ефективност, които обаче ще нанесат сериозни поражения на екосистемата.

Заради строителството им под вода ще останат цели области. От разлагането на богатата биомаса в тези басейни ще се освободят огромни количества метан в атмосферата. А метанът е значително по-вреден за климата от въглеродния двуокис.

През 2012 година в Порто Вельо, столицата на щата Рондония, можеха да се видят последствията от пуснатия в експлоатация язовир на река Мадейра. След издигането на язовирната стена, реката заля целия град. А днес, когато в същия този Порто Вельо горят пожари, нито един самолет не може да кацне на място, тъй като пилотите не виждат нищо от дима.

Съсипването на амазонските гори върви отдавна и то неспирно. Евентуални санкции срещу Бразилия, за каквито говорят Германия и Норвегия, няма да доведат до нищо – те ще предизвикат точно обратен ефект: ако средствата за защита на климата и на тропическите гори бъдат замразени или спрени, това само ще подсили позициите на правителството на Болсонаро и на аграрната индустрия в Бразилия. И ще отслаби позициите на хората и проектите, които са си поставили за цел да опазят горите, информира economynews.bg.

Международната общност трябва да отдели много повече пари, ако иска да спаси региона на Амазонка – да създаде глобален фонд с компенсационни плащания, за да се опита да изтика икономическите интереси в региона на заден план. Конференцията на ООН в Ню Йорк през септември, на която опазването на климата е на първо място в дневния ред, би била подходящ форум за това. Там светът би могъл да покаже дали освен да се възмущава, може и действа./ Дойче Веле

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *