Защо е добре да инвестираме на БФБ в момента?

През няколко месеца разглеждаме каква е ситуацията на БФБ и претегляме за и против инвестирането на българската борса.

След като направихме това за последно през юли, време е отново да погледнем каква е ситуацията в момента, променила се значително след проведените парламентарни избори и случващото се на международните пазари.

Надеждите на инвеститорите, че политическата несигурност ще изчезне след изборите по-скоро на този етап като че ли не се оправдават, предвид на рекордния в историята брой политически партии, влезли в парламента.

Сериозно притеснява пазарните участници въпросът дали ще бъде сформирано стабилно правителство.

Ето някои от предимствата и недостатъците на това да инвестирате на БФБ в настоящия момент, като ще започнем с предимствата:

1. Корекциите са доказали с времето, че са най-добрият момент за покупки

Уорън Бъфет е казал: „Бъди алчен, когато другите ги е страх и се страхувай, когато другите са алчни“. Какъв по-добър момент за покупка от сега, когато всички изчакват и се страхуват? Рано или късно ситуацията ще се подобри, ако гледаме в дългосрочен хоризонт (било то дори и след година, две, три). Ако си поставите дългосрочни и реалистични цели и не се паникьосвате, то инвестициите на борсата в момент на спад и корекция могат да са много добра възможност за в бъдеще. Моментните рискове можете да избегнете с една много проста стратегия за инвестиране, включваща инвестирането на определена сума, през равни интервали от време.

2. Лошите новини са заложени в нивата на акциите

От падането на правителството през първата половина на годината инвеститорите преживяха още много удари, сред които кризата с КТБ.Казано по друг начин, какво по-лошо може да се случи?

Това е логиката на пазарите, които намират своите временни дъна и където всичко най-лошо вече е заложено в нивата на акциите. От тук нататък лошите новини почти не водят до сериозни и силни понижения, а добрите водят до сериозни повишения за индексите. Това наблюдаваме до голяма степен на БФБ в момента. Изборите не съумяха съществено да понижат родните индекси, като те все още са над дъното си от кризата с КТБ през юни.

3. Индексът е при ключови нива на подкрепа

Индексът на сините чипове SOFIX е над дъното си от юни. След него в голяма близост са разположени още няколко ключови, от техническа гледна точка, нива – психологическата граница от 500 пункта и изключително важната подкрепа при 475, които биха могли да ограничат какъвто и да е по-нататъшен спад за индекса. Те също така могат да се използват от инвеститорите и като нива, при които да позиционират излизането си (за ограничаване на загубите до не особено големи размери), при евентуалния им пробив.

4. Няма къде да се скриете

Международните, валутните и суровинните пазари досега бяха като алтернатива на инвестициите на БФБ. Отстъпването на световните борсови индекси от техните максимуми, поевтиняването на суровините до многогодишни минимуми и повишената волатилност на валутните пазари обаче могат да работят в посока на това БФБ да стане пръв и единствен избор за инвеститорите. Особено с пълна сила важи това за по-консервативните инвеститори (колкото и странно на пръв поглед да изглежда).

5. Предстоят тримесечни отчети

Броени седмици ни делят от отчетите на компаниите за третото тримесечие, което ще е показателно за това как се развиват компаниите. Инвеститорите ще имат възможност да подбират между сините чипове и да купят тези, които се представят добре „на промоция“ (вследствие на корекцията през последните месеци).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *