Защо заемите у нас са по-скъпи от Гърция

Оправдано ли е това?Отговорът се крие в сравнението на лихвените нива по потребителски и ипотечни кредити в четири страни – Гърция, Австрия, Италия и Германия, пише в свой анализ Радослав Пашов, Външен експерт на „Моите Пари“.
Тези страни не са случайно избрани. Първите три са в списъка поради факта, че банките от тези държави са собственици на основните банки и в България, а Германия- защото е главната икономическа сила в Европа. Сега да видим какви са лихвите у нас и у тях. За нуждите на сравнението са взети потребителските кредити със срок над 1 до 5 години и ипотечните кредити над 10 години (кликнете на картинката-таблица)
Видно е, че лихвените проценти в България са по-високи. Най-отчетлива е разликата при потребителските заеми. От 5.5% за януари 2011г. в Германия до 10.97% за януари в България.
Естествено, ще има коментари, че не може така сляпо да сравняваме, тъй като икономическата обстановка и съответните рискове в отделните държави са различни, пише авторъ, който е съгласен, че не може да се мерим с Германия.
Затова пък може да се фокусираме повече върху Гърция. Не е ли малко странно в държава, която се смята, че е пред фалит да има по-ниски лихви отколкото в България? Разбира се, при формиране на лихвения процент влияние имат и други фактори, но когато четете или слушате интервюта обърнете внимание, че основно се набляга на риска.
Явно тълкуванията за това как рискът въздейства върху лихвите се разминават в зависимост от географското местоположение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *